GAIS-SYR-12

Benjamin Westman ny chefstränare i GAIS

Det blir en genuin gaisare som tar över chefstränarskapet i grönsvart. Benjamin Westman har fått uppdraget att ta GAIS till nya nivåer.

– Fantastiskt roligt och oerhört smickrande att ha fått det här fina uppdraget, säger han.

Sedan kontraktet för spel i superettan nästa säsong säkrats har GAIS sportsliga ledning genomfört ett antal intervjuer med andra tränarkandidater, där Benjamin var en av kandidaterna.

– Vi i styrelsen har jobbat intensivt och gemensamt i den här processen, med ambitionen att skapa den bästa förutsättningen för ett starkt sportsligt år 2016, till slut kom vi fram till att den bästa lösningen för oss var att ge Benjamin nytt förtroende och att Jesper Ljung fortsätter som assisterande tränare, säger GAIS ordförande Tomas Andersson.

Benjamin har ett långt förflutet i GAIS. Han kom till klubben som junior 1992, tog plats i A-truppen året efter. 1994 flyttade han till USA och försökte ta plats i MLS.

Efter några år i USA återvände han till Göteborg och kom till GAIS som akademitränare 2008, fullföljde sin tränarutbildning och gjorde praktik hos Hasse Backe som då tränade New York Cosmos I slutskedet av den allsvenska säsongen 2012 gjorde Benjamin sitt första gästspel som tränare i a-laget och han har också varit en av tränarna för landets mest framgångsrika pojklandslag, P 96, som bland annat tog VM-brons för ett antal år sedan. Till det kan man lägga seger med GAIS U17 i Gothia cup 2011 och en rad av år som ansvarig för GAIS akademi.

– Som fotbollstränare vill man självklart ha nya utmaningar och jag känner mig absolut redo för den här uppgiften. Jag har mycket höga krav på mig och de spelare jag är satt att forma som ett lag, säger han.

Respekten och ödmjukheten för det nya uppdraget är förstås stor, men siktet är inställt.

– Vi ska självklart utveckla våra spelare och vårt sätt att spela fotboll. Men samtidigt handlar elitfotboll om att vinna matcher på vägen dit. Jag vill ha engagerade spelare, engagerade ledare och en klubb där ingen är likgiltig inför uppdraget. Det förtjänar våra supportrar och jag ska göra allt jag kan för att skapa den miljön, säger Benjamin Westman.