BW

Benjamin: ”Norrby är ett kokande kollektiv”

Efter en försäsong fylld med noggranna förberedelser, träningsmatchande och teambuilding så har det nu blivit dags för GAIS att dra på sig allvarets matchtröja. Det är till textilstaden Borås som får hålla i hatten när Benjamin Westman tar med sina lärjungar för att förhoppningsvis spela byxorna av Norrby IF. Vi hann lägga vantarna på lite av Benjamins tid för ett kort samtal om stundande premiär.

Det är Benjamins andra raka seriepremiär med GAIS och där förberedelserna får sammanfattas som bättre än förra året. Till denna säsong har fler plagg varit på plats på ett tidigare Stadium, vilket självfallet underlättat för Benjamin med att skräddarsy sitt lag. Viktiga spelare är kvar och laget har förstärkts i sömmarna av spetskompetens och Benjamin har nu ypperliga möjligheter att få sin röda tråd att kunna lysa än rödare. Så det är med tillförsikt vår huvudtränare tar sig an säsongen, där han med fjolårets erfarenhet i ryggsäcken fyller ut sin kostym än bättre.

Genrepet avklarades mot Varbergs BoIS, en match som alltid är viktig ur en tränares synvinkel inför det angenäma uppdraget att ta ut en startelva till premiären. Så hur lyder då den westmanska sammanfattningen av förra lördagens match?

– Olika sätt att se den matchen, jag har precis sett om den nu och jag tycker att i första halvlek så försöker vi bygga vårt spel på ett helt okej sätt bakifrån. Det största bekymret vi har är att vi har för långsamt passningstempo med tanke på att de går upp med en forward utan att pressa särskilt högt och då tycker jag att vi kan vara lite mer attackerande i vår uppspelsfas. Vi hittar dock Dusan (Djuric) vid ett flertal tillfällen. Bekymret var dock att vi blev lite för glada på att attackera snabbt, så att vi gjorde det med för få spelare. Och när vi väl gjorde det så var det i mitt tycke för många tekniska misstag i den matchen. Idéerna fram till sista passningen var helt okej men det tekniska utförandet var inte tillräckligt bra för min smak.

Om du jämför den med övriga träningsmatcher under försäsongen, hur låter det då?

– Det var ju glädjande ändå med sättet som vi forcerade mot Varberg. Första matchen på länge som jag känner att vi blir lite mer desperata sista 15 minutrarna – i ett positivt perspektiv. Vi började lyfta in lite längre och spelarna vet ju vad de ska göra och vilka punkter vi letar efter. Vi får dessutom göra ett fint mål; bra längre boll från Calle (Nyström), nicktouch av Dardan (Rexhepi) och perfekt avslut från Luka (Mijaljevic).

– Sedan är det den första gräsmatchen på fem månader och det har jag också respekt för. Varberg hade väl ett tiotal träningar på gräs innan de mötte oss och det är klart att det syntes lite tycker jag. Klart att vi var glada över att komma ut på gräs, men en viss ovana kunde jag se.

– Jag tycker som helhet att försäsongen varit helt okej. Det är klart att jag gjort en självreflektion på 2016 års försäsong och det är kallfakta att vi inte vann en enda match då på försäsongen. Nu vann vi tre, kryssade tre och förlorade två, va? Jag tycker inte att det är fy skam att förlora borta mot AIK med 1-0 och stretcha dem så länge som vi gjorde och dessutom spela upp oss i andra. Mot Dalkurd gör vi en fantastiskt bra andra halvlek med ett ungt manskap på plan. Sista gruppspelsmatchen mot Kristianstad är väl…ja, man får ta den matchen lite för vad den var. Snöstorm och förutsättningarna inför matchen kanske inte var optimala.

– Jag kan känna att vi på försäsongen haft lite för mycket smågrejer i truppen. Mindre skador och sjukdomar som gjort det orytmiskt men jag är nöjd över valet av träningsmatcher som vi lagt och jag tycker att under stundom har vi visat vad vi kan göra. Jag tar med mig första halvleken mot Ljungskile där jag tyckte första 25 var briljanta, det bästa vi spelat på ett och ett halvt år. Jag tycker också att vi kontrollerar matchen mot Norrby på ett jättebra sätt.

– Roligt att en sådan som Luka fått göra många mål, det betyder mycket för en forward.

Sex mål!

– Ja, det är ett jättebra facit och han går in i säsongen med ett högt självförtroende. Och jag tycker att en hel del av de nya spelarna faktiskt har visat att de både på kort och lång sikt är bra namn för GAIS, inte minst vad gäller viljan att bli bättre. Där kan man ta Alexander Leksell som ett jättebra exempel på det. Han kommer bli fantastiskt nyttig för GAIS!

Om man syr med de breda stygnen, på vilket sätt kommer GAIS spel 2017 skilja sig från 2016 års?

– Det kommer vara ändrat till vissa delar, jag och spelarna vill varje dag utveckla det vi gör. Jag tror att nyckeln för oss i år är att kunna ha längre kontrollerade perioder av matcherna. Jag hävdar fortfarande att vi var ett av de absolut bästa omställningslagen 2016. När vi väl gick på omställningar gjorde vi det fruktansvärt fort. Vi måste lära oss att kontrollera resultat bättre, bevaka ledningarna på ett bra sätt och döda matcherna. För det var för många sena poängtapp och för mycket kryss. Om vi nu vill vara med lite längre upp, vilket vi så klart vill. Men det är det största utvecklingsområdet, då blir det inte så mycket rock n roll och fram och tillbaks, utan att man från sidan kan njuta av att vi behåller trycket på dem. När vi gjort det under försäsongen så tycker jag det sett bra ut.

– Jag tar med mig väldigt många positiva saker från 2016. Vårt hemmafacit var klart godkänt. Jag tycker att vi visar i många matcher på Ullevi att vi vill spela en attraktiv fotboll som också är vägvinnande. Det syntes inte minst under hösten där vi hade en bra drive och där kände vi oss under elva matcher på raken att vi är oslagbara och det är en jäkligt skön känsla att ha. Sedan avslutade vi året på ett svagt sätt och det är väl också något vi måste få in i vårt system att oavsett vad det är för match och oavsett vad det står så måste vi gå in till 90 plus med höga huvuden och alltid tro på det vi gör. Det får inte bli så avslaget som det blev det sista!

Var det för att man tappade chansen på offensivt kval och blev lite stående på hälar?

– Det är nog lite olika aspekter det där. En känsla som jag har är att vi visste på något sätt att när vi gjorde så pass bra resultat så jagade och jagade och jagade vi efter det där lilla halmstrået och sedan tror jag luften gick ur oss litegrann. Ljungskile hemma var en nyckelmatch så klart, lite Trelleborg hemma också. Där ska det vara sex poäng men istället fick vi en poäng på de två matcherna och summerar man året är det flera placeringar som per automatik rök där. Så den känslan att vi hela tiden fick jaga och jaga och ligga på gränsen till max i psyket, men sedan gick luften ur litegrann. Det är väl ett sätt att förklara det på.

Premiär till helgen med resa till det gamla kultpopbandet Franska Bönders hemstad Borås. Dina tankar om detta!

– Ja…jag tycker ändå att man får gå in till matchen med ett självförtroende utifrån det vi presterade mot Norrby i den andra träningsmatchen. Sedan är det alltid en risk när man möter ett sådant fruktansvärt fysiskt lag att det blir väldigt mycket kamp och jag tror att nyckeln för vår del är att vi inte hamnar i fällan att vi ska upp och kampa i 90 minuter utan att vi måste fokusera på vårt spel samtidigt som vi inte viker en tum i duellspelet. Ska det bli en match som består av andrabollar och 50/50 situationer så tycker jag att vi bjuder in Norrby alldeles för enkelt i matchen. Vi ska ha tålamod i det vi gör och inse att det är en av 30 matcher. Men vi ska gå in med ett gott självförtroende!

Nykomling på bortaplan i premiären; låter som en mardröm och inte den lättaste knappen att sy i?

– Nej, definitivt inte, och Norrby är som ett kokande kollektiv. De har spelare som är från olika bakgrunder i seriesammanhang som säkert har en viss revanschlusta efter att kanske ha blivit ratade i större klubbar och man får inte underskatta en sådan känsla. Det kommer bli en tuff match!

Vad ska GAIS se upp med hos Norrby?

– Jag hart ju flaggat för det fysiska spelet, vi får inte vara chockade över att det blir en varningsmatch och att det blir hack, långa inkast och rakt spel. Kan vi få igång ett snabbt passningsspel på ett bra konstgräs så bör det gynna oss i en sådan match

Är det den lärdomen du drar av träningsmatchen?

– Ja, då tycker jag vi behandlar den på allra bästa sätt och utan att sticka iväg alltför mycket är vi närmare 5-0 än att det skulle bli 2-1. Det tar jag med mig även om det blev ett abrupt skede när de fick en man utvisad. Det är kollektivet Norrby vi ska se upp med.

Till hur många elftedelar är premiärelvan färdigsydd?

– I en idealvärld så är det 11 av 11 oljade på plats, men sedan är det som jag sagt hela tiden att vi fått en orytmisk försäsong med de här diverseskadorna som är svåra att identifiera. Det är våld som orsakat många av dem, det är inga större bristningar som ligger bakom utan det är mycket oflyt i det här och jag vill bara se till så att så många av truppens spelare är friska på söndag. Då tror jag urvalsprocessen blir ännu lättare med att ta ut en elva.

Hur går matchen?

– Jag vet inte om jag brukar tippa matcher men nu när jag får en sådan direkt fråga så får jag säga 0-2

Håll i hatten, snart är det äntligen premiär och vi önskar Benjamin och hans mannar all lycka inför söndagens drabbning!

Låt söndagen din ägnas åt en utflykt till Borås. I och med GAIS närvaro är underhållningen i staden än mer excellent än vanligt, så välkommen att syna premiären i sömmarna!

Daniel Björnalm