August-Wängberg-1

August Wängberg: Det är fantastiskt att spela när klacken bjuder upp!

GAIS.se har intervjuat August Wängberg. Den mångsidige försvararen som anslöt sig till grönsvart i augusti berättar om sin första tid i klubben, Gratismatchen och vad det innebär att vara en vinnarskalle.

Det är alltså dags för årets Gratismatch på lördag gäller fri inpassering genom spärrarna. Du behöver alltså inte hämta ut någon biljett i förväg. Välkommen!

Innan August anslöt sig till GAIS har han hunnit med att representera Finspångs FF, ÖIS, Qviding, San Diego State University och Syrianska FC. Den hårt kämpande försvararen är född i Wien, har bott i både Tjeckien och Schweiz men för August är det Göteborg och numera Gaisgården som är hemma.

Hej August, hur är läget?

– Det är bara bra tack!

Du har varit i GAIS i lite över en månad nu, vilka är dina första intryck av klubben?

– Det är en proffsig klubb med en väldigt familjär stämning. Jag har blivit väl omhändertagen från första stund. Det har varit väldigt enkelt att komma in i laget och bli en del av gänget också.

Precis som Luka Mijaljevic har du ett förflutet i ÖIS. I en tidigare intervju med GAIS.se berättade Luka att det som skiljer sig mellan GAIS och ÖIS är den familjära stämningen. Är det något du håller med om?

– Verkligen, här blir man omhändertagen på att helt annat sätt!

Hur kom det sig att det blev GAIS för dig?

– Jag hade möjligheten att lämna Qviding i somras och har haft Bosko som tränare tidigare. Jag har alltid velat spela för ett Göteborgslag högre upp i serierna så det var ett enkelt beslut när Bosko hörde av sig. Det var en perfekt lösning för mig och allt gick väldigt fort och smidigt.

Som tidigare nämnts har du tidigare spelat i ÖIS, hur var det att spela ett derby mot klubben du representerat i elva år?

– Jag har mött ÖIS tidigare med Qviding, så jag känner att just den där biten med att möta sin gamla klubb var passerad för länge sen. Jag har ingen koppling alls till ÖIS på det viset. Det var dock jävligt häftigt att spela inför storpublik och alla engagerade gaisare. Jag har växt upp med att gå på derbyn och alltid velat spela ett så det var en häftig upplevelse.

Du beskrivs ofta som en mångsidig fotbollsspelare. I GAIS har vi fått se dig spela både höger- och vänsterback, i tidigare klubbar har du även spelat mittback och anfallare. Vilken position föredrar du själv att spela i?

– Hmm, svår fråga..i backlinjen, det kan jag säga, var som helst i backlinjen där tränaren placerar mig. Så länge jag får spela så är det kul men jag är bäst i försvaret.

Vilka är dina främsta styrkor som fotbollsspelare?

– Det är svårt att beskriva sig själv. Om jag får vara lite diplomatisk så lämnar jag det helst till andra att bedöma mig som fotbollsspelare, men skulle nog säga att min löpstyrka och min vilja är mina främsta styrkor.

När du anslöt till laget i somras nämnde Bosko att du är en ”utpräglad vinnarskalle”. Vad innebär det i praktiken för en fotbollsspelare?

– Någonstans är väl alla spelare på den här nivån vinnarskallar, annars hade man inte varit här. Det har nog med min spelstil att göra, jag springer och krigar och hatar att förlora. Att förlora är det absolut värsta jag vet, det spelar nog in.

Hur mycket hatar du att förlora?

– Jag finner inga ord för hur mycket jag hatar att förlora. Efter en förlust blir man bara helt tom. Det är en känsla jag inte vill ha och därför kämpar jag alltid för att vinna.

Det har gått några dagar sedan den matchen mot Värnamo, en tung förlust…hur ser du på lagets insats i den matchen?

– Vi kom inte upp i vår nivå helt enkelt. Kollektivt så gör vi en dålig insats och vi har ju chanser att göra mål. Bland annat nickar jag utanför på en hörna, den ska ju bara sitta. Värnamo missar även de sina hetaste chanser men får till de där två skotten. Nej, vi gör ingen bra match. Sen är ju planen i Värnamo antagligen den sämsta jag någonsin spelat på, det är sand överallt vilket inte direkt gynnar vårt spel. Men det är inget att skylla ifrån sig på, motståndarna spelar trots allt på samma plan som vi gör.

På lördag stundar årets gratismatch, ett speciellt evenemang där GAIS hoppas kunna locka till sig nya publikgrupper. Hur känns det inför matchen?

– Det ska bli skitkul! Bra för laget att vi får visa upp oss för ny publik och skapa ett större intresse kring klubben. Jag hoppas den nya publiken som kommer tycker att det är kul och vill gå igen. Dessutom är det alltid extra roligt att spela inför en större publik så det är en ”win-win”.

Brommapojkarna står för motståndet i årets gratismatch. BP har stått för en stark säsong i årets upplaga av Superettan, vad är din uppfattning om motståndet?

– BP försöker spela en possessionbaserad fotboll, de vill ha mycket boll och styra spelet. Det är ett ganska ungt lag så de har verkat lite darriga nu på slutet när det börjar dra ihop sig. Det kommer bli en väldigt rolig match, det är två spelskickliga lag som möts. Det kommer att bli bra fotboll som det bjuds på!

Avslutningsvis, har du någon uppmaning till alla gaisare inför lördagens match?

– Gå på matchen och ta med era vänner så ska vi visa hur riktig fotboll spelas. Det kommer bli en härlig atmosfär! Det är fantastiskt att spela när klacken bjuder upp!

Text: Axel Fälth.
Foto: Mattias Järelöv.

Inför Gratismatchen

Detaljerna
Vad: GAIS-BP
När: Lördag 30/9 kl. 17.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.
Avstängda: Inga avstängningar.

Biljetter
På lördag gäller fri entré för alla och vi tillämpar fri inpassering i kassorna på lördag. Du behöver alltså inte hämta ut någon biljett i förväg. Välkommen – och tack för att du tar med vänner och bekanta på matchen!

Stötta Gratismatchen
GAIS tackar på förhand för ditt bidrag till Gratismatchen, ett försök att nå nya publikgrupper och på sikt få fler att älska och följa Grönsvart. Du kan ge ditt bidrag via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp tas ut efter den matchförberedande träningen på fredag och publiceras samma kväll på GAIS.se.