2017, UJS- GAIS-2

Åtta GAIS-hjältar tippar derbyt

I GAIS 123 år långa historia har flera stora spelare burit den vackraste av tröjor. Vi lät några av dessa ge sin syn på derbyt mot stans yngsta elitförening.

GAIS har ett klart övertag när det gäller derbyn mot ÖIS. Men eftersom varje match lever sitt eget liv, som Bosko Orovic brukar säga, så är inte det samma sak som att utgången i Originalderbyt är given. Så för att kunna få en bättre bild av hur både vilken typ av match som vi kan förvänta oss och vad resultatet kommer att bli har vi bett åtta GAIS-profiler att hjälpa oss på traven.

Här ger bland annat en Champions League-aktuell spelare, legendarer och spelande supportrar sin bild av vad som stundar imorgon.

Johan Mårtensson: Bröderna Wede står för målen

”Den nya Tobias Linderoth”, hette det när Ulvåkerssonen skrev på för GAIS som 19-åring våren 2008. Det dröjde inte länge innan gaisarna såg varför Mårtensson fått det smickrande epitetet, västgöten tog nästan direkt en ordinarie startplats. Johans första allsvenska mål var minnesvärt: Det gjordes på Söderstadion, i en Hammarbytröja, för Grönsvart!

Johan lämnade GAIS succéåret 2011 för en proffssejour i holländska Utrecht, och har sedan dess representerat Helsingborg och numer Örebro. I HIF var han lagkamrat med bröderna Wede, som Mårtensson tror kommer få en nyckelroll i derbyt.

– Det blir 3-0 till GAIS. Wede gör en magisk match tillsammans där Anton gör två och spelar fram Calle till det tredje, menar han.

Mårtensson, som snittar ett mål varannan A-landskamp (Två landskamper, ett mål), har bra koll på dagens GAIS och kärleken till klacken finns kvar.

– Känns som spelet satt sig nu och fansen har alltid varit fantastiska så jag tror och hoppas på en grym höst!

Youtube-tipset: Mårtensson målar mot Hammarby – iförd Bajen-tröja.

Daniel Nicklasson: ”Tusentals gaisare kommer kyssa era fötter”

Haft en viktig del i GAIS nutida historia. Ögonblicket när han sliter av sig tröjan och stormar mot den grönsvarta klacken efter slutsignalen mot Landskrona 2005 framkallar fortfarande gåshud hos gaisarna. Deltog också i klassiska derbyvinster som mot IFK (-08) och ÖIS (-09), och skåningen vet hur man slår sina antagonister.

– Kommer ihåg som spelare att derbymatcher var speciella. Media och fans gjorde att känslorna byggdes upp. Gäller för spelarna att vara kyliga och inte övertända så kommer GAIS ro hem tre poäng. GAIS vinner med 2-1, spår Nicklasson.

Vänstermittfältaren låg bakom många mål under sin nästan sexåriga tid i GAIS – som faktiskt kunde tappat Nicklasson efter bara ett år, då han sökte till Idol 2005. Men den stenhårda juryn hade inte samma kärlek till honom som oss. Musikkarriären fick vänta, men idolstatusen blir som bekant större som fotbollsspelare.

– En vinst mot ÖIS betyder inte bara tre poäng – tusentals gaisare kommer kyssa era fötter!

Youtube-tipset: Nicklassons eufori efter Landskrona-matchen

Mattias Lindström: Jag saknar er…

Gjorde en riktig pangdebut i Grönsvart mot ÖIS 2009. Satte ett stort avtryck hos fansen trots att han bara var här en säsong. Lindström, som spelade högermittfältare, gjorde nio poäng för GAIS (4+5) men det som kanske stod ut mest hos skåningen var hans förkärlek till glidtacklingar.

En snabbkäftad profil som har vunnit SM-guld med HIF och varit proffs i Österrike, tränar numer Tvååker, samma lag som slog ut Örgryte ur cupen nyligen. Därmed vet Lindström – som alltså fick Marcus Lantz sparkad – hur man slår Sällskapet både som spelare och ledare.

– GAIS vinner med 5-1. Favorit i repris från 2009. Bröderna Wede gör två mål vardera.

Rexhepi ett på frispark, säger Lindström och tillägger:

– Tiden i GAIS var magisk! Jag saknar er…

Youtube-tipset: Lindströms monsterkanon mot Malmö FF.

Martin Dohlsten: Framtida mittfältsgeneral på gång

Tog som ung steget från Östra Ståplats till startelvan i GAIS på en mycket kort tid. Gjorde sina första grönsvarta matcher i supertvåan, där han via ett klassiskt mål mot Ytterby såg till att GAIS knep en kvalplats uppåt. Men det var främst hans inställning som gjorde sig påmind – som spelande GAIS-supporter visste han betydelsen av att klä på sig den grönsvarta tröjan. Dohlsten, som också spelat för ÖIS, spår ett målsnålt derby.

– GAIS vinner med 1-0. Målskytt blir Andreas Peterson, därför att han har mitt gamla nummer (8). GAIS har fått en grym tränare i Bosko, och jag hoppas att han får en snabb och bra återhämtning, säger han.

Martins pappa heter som bekant Ulf och är skådespelare samtidigt som brorsan John har varit ungdomstränare i GAIS. I framtiden kan vi också få se ytterligare en Dohlsten i Grönsvart.

– Jag fick en son för 7 veckor sedan så där har GAIS en mittfältgeneral i framtiden!

Youtube-tipset: Dohlsten sänker Häcken med en drömträff.

Björn Andersson: Jag kommer och hejar fram grabbarna!

Ända sedan Björn kom till Grönsvart 2008 har han varit störst, bäst och vackrast. GAIS kungliga flygvapen blev en modern trotjänare med 150 seriematcher i klubben. En magnifik siffra i dagens fotboll då ingen i nuvarande truppen spelat fler än 50 matcher i Grönsvart. Andersson användes främst mittback i klubben, men gjorde det även bra som targetspelare på topp.

En riktig tuffing som drog på sig 31 gula kort som makrill. Björn lade skorna på hyllan efter fjolårets säsong som en hjälte och har fortfarande bra koll på Atleterna, där sex lagkamrater (Sinclair, Nyström, Keat, Aliev, Rexhepi och Mijaljevic) finns kvar från hans tid.

– Jag tror på en 3-0 seger till GAIS. Tycker det var flera spelare som visade fin form senast med Djuric och Wede i spetsen. Önskar laget ett stort lycka till och så får vi övriga hjälpas åt och heja fram grabbarna, hälsar han.

Youtube-tipset: Björn Andersson summerad på 20 sekunder.

Bobbie Friberg da Cruz: Stötta och älska färgerna vi representerar

En av få aktiva spelare från GAIS tid i division 2. Spelar fortfarande (som 35-åring) på en hög nivå i finländska Mariehamn från Åland, där han var med och tog klubbens första ligaguld fjol. Fick nynna med i Champions League-hymnen i somras men ålänningarna slogs ut av Legia Warzawa. Bobbie var en stor profil i GAIS, och symboliserade klubbens resa från ett sargat division 2-lag (Bobbie debuterade faktiskt 2001) till en stabil allsvensk förening. Gjorde förra hösten ett bejublat besök på Gamla Ullevi i samband Dalkurd-matchen, och han har fortsatt bra koll på sitt favoritlag.

– GAIS vinner med 1-0. Blir nog en tight match där de fasta situationerna blir avgörande. Där stiger Dardan fram och gör de vinnande målet i andra halvleken, säger han.

Bobbie har vid flertalet tillfällen bedyrat sin kärlek till Grönsvart där både han själv och fansen hoppas på en återförening i framtiden. Vi minns alla hans ”GAIS until i die”-tröja i avskedsmatchen 2008, och han är en spelare som vet vad det innebär att dra på sig den grönsvarta tröjan.

– Jag vill bara påminna spelarna och fansen att vi är GAIS i med och motgång! Stötta och älska färgerna vi representerar.

Youtube-tipset: En gaisare hyllar en gaisare.

Sören Järelöv: Gå ut och njut!

GAIS meste spelare på 323 matcher. En sann legendar som är en av få gaisare att representera klubben i Europa, då han deltog i Uefa Cup-matcherna mot Torpedo Moskva. ”Zamora” hann under sina 14 grönsvarta säsonger spela i de flesta divisioner (från trean och uppåt) och var en av anledningarna till att Håkan Hellström blev gaisare (”Jag var bollkalle här på GAIS-matcherna och det bästa minnena är när jag slängde bollen till Samir Bakaou eller Sören Järelöv och kroppen bara darrade för att jag hade haft kontakt med dem”).

Järelöv också representerat landets näst bästa kamratförening, men var hjärtat finns i fotbolls-Sverige hos Sören råder det ingen tvekan om. Inför derbyt mot ÖIS så tippar han på tre poäng till GAIS där två formstarka killar blir matchavgörande.

– Det blir 2-1 till GAIS. Alibek och Nyström gör målen. Till spelarna vill jag hälsa att ni ska ut och njuta, och ge allt vad ni har! Till fansen vill jag sätta att ni ska fortsätt stötta laget som ni alltid gjort. Det är alltid gött att ha er som en 12:e spelare!

Youtube-tipset: Järelöv överglänser Ravelli i derbysegern.

Mathias Gravem: Dardan avgör en tuff match!

En av de största supporterfavoriterna genom historien. Var omåttligt stor under tiden i GAIS. Köptes loss av supportrarna från Norrköping efter en insamling och visst fick vi valuta för pengarna (225 000 kr). Totalt blev det 52 mål i Grönsvart och majoriteten av dessa firade ”Messias” genom att springa till klacken och krama om fansen. Gravem stod också i den grönsvarta bortasektionen mot Assyriska 2014.

Gravem gjorde i princip vad han ville med motståndarförsvaren i supertvåan (35 mål på 37 matcher) vilket fick GAIS-fansen att börja sjunga ”När han får bollen då blir det mål, och vi på ståplats säger skål”. Han fick också äran att bära det numer skyddade tröjnumret 23, som bekant tillhör klacken. Just fansen tror Gravem får en stor betydelse på måndag.
– Spelarna ska gå ut och njuta . Det är inte varje dag man får spela sådana matcher. GAIS-klacken vinner såklart sin match, hälsar han.

När han får tippa matchen så spår han en jämn batalj där en viss Dardan Rexhepi avgör.

– Det kommer att bli en tuff match och GAIS vinner med uddamålet. 1-0 till GAIS och Dardan gör målet!

Youtube-tipset: Gravem framkallar den högsta ljudvolymen någonsin på Gamla Ullevi.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

Biljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!