Norrby-GAIS-4

Arbetet med spelartruppen 2019 i intensivt skede

Arbetet med att sätta GAIS spelartrupp inför 2019 pågår för fullt. Utgångspunkten är att truppen kommer att vara lite mindre än förra året, men förhoppningsvis ska den vara fortsatt konkurrenskraftig och till stor del baserad på spelare som var med under 2018. Idag berättar Bosko Orovic mer om hur arbetet löper på.

Det är dags att lämna det tunga året 2018 bakom oss, ta med lärdomarna från detsamma och ladda inför en ny säsong. Även om Gaisgården håller stängt för allmänheten under helgerna så pågår det mycket arbete kring att förbereda inför det nya året – och då inte minst vad gäller att sätta spelartruppen. På GAIS.se är vi självklart nyfikna på att få veta mer om vilka spelare som kommer att representera de grönsvarta färgerna framöver och för att få veta mer om det ringde vi upp vår sportchef och tränare Bosko Orovic.

Gott nytt år, Bosko. Hur är läget?

– Tack detsamma, läget är bra. Det har varit en intensiv period sedan serien avslutades, dels med att utvärdera säsongen 2018 och dels med att förbereda inför nästa säsong, men det känns fint att allt fler pusselbitar faller på plats.

Många gaisare undrar nog hur det går med att sätta truppen inför 2019. Vad kan du berätta om det?

– Till att börja med så har vi kunnat göra en några viktiga förlängningar både vad gäller spelare och ledare. Marcus Bergholtz och Niclas Andersén har båda skrivit på för två nya år med GAIS och båda kommer att vara viktiga stöttepelare i truppen inför 2019.

– Det känns också bra att vi kunnat förlänga med tre av de ledare som var med under säsongen som gick, inte minst eftersom spelarna lämnat positiv feedback kring hur dessa skött sina respektive uppgifter. Patrik Ingelsten var först ut och strax före jul blev det klart med Conor Mc Donagh som fystränare och Tomas Vainio som målvaktstränare. Vi i ledarstaben har lärt oss mycket under säsongen som gått och därför känns det ju bra att vi får behålla det kunnandet i klubben.

Vilka utgångspunkter finns för arbetet med att sätta GAIS trupp 2019?

– Vi kommer att ha en mindre trupp under nästa säsong men förhoppningsvis kunna ha fin spets i densamma. För att få kontinuitet mellan säsongerna vill vi gärna behålla ytterligare några spelare som var med oss förra säsongen. Lyckas vi med båda dessa sakerna så kommer vi också att ha en lite tydligare ryggrad i startelvan under 2019 och därmed mindre rotation mellan matcherna.

Det brukar ju alltid komma in ett antal nyförvärv inför en ny säsong. Hur går arbetet på den fronten?

– Vi har ju en lägre spelarbudget för 2019 så det gäller att vi förvaltar pengarna på bästa sätt. Eftersom vi kommer att ha en mindre trupp i år så innebär det ju också att det kommer att bli färre spelare som kommer in jämfört med hur många som lämnar klubben. Hittills har vi sett att sju spelare lämnar klubben och det blir säkert ytterligare någon som gör det, medan vi bara har fyllt på med tre nya namn.

– De som kommit in är Predrag Randjelovic från IFK Värnamo, Rasmus Rosenqvist på lån från Elfsborg och Adam Wästlund som kommer från vår egen akademi. Jag räknar med att vi kan göra klart med ytterligare ett par namn men det kommer att bli färre nyförvärv än vad vi sett de senaste åren.

Det finns fortfarande några platser öppna i truppen för 2019. Vilka positioner är det som ni prioriterar i det fortsatta arbetet?

– Vi har ju släppt två målvakter och två mittbackar som ännu inte har ersatts så det är ju definitivt positioner som vi tittar på. Vi bör väl också få in en kantspelare och någon som kan spela 9:a eller 10:a om vi hittar rätt kille och det ryms inom vår budget.

Det finns fortfarande några spelare som var med under säsongen 2018 där vi inte vet vad som händer. När kommer besked om dessa?

– Ja, vi hoppas ju till att börja med att kunna behålla ytterligare några spelare som var med under förra året. Sedan tidigare har vi ju berättat att Emin Grozdanic och Ajdin Zeljkovic har fått kontraktsförslag och där väntar vi på besked från spelarnas agent. Det pågår också diskussioner med ytterligare ett par spelare och förhoppningsvis ska det inte dröja alltför länge innan vi har tydligare besked kring vilka som blir kvar.

Det har varit en del spekulationer i media kring nyförvärv från såväl Sverige som utlandet. Ligger något i dessa rykten?

– Vi har ju sagt att vi inte ska kommentera rykten om potentiella nyförvärv, men jag kan säga så mycket som att det är flera av de namn som förekommit i pressen som inte funnits på vår radar. Man får vara medveten om att den typen av information ofta läcks till media för att spelaren ska vara intressant för andra klubbar än den som ryktet handlar om. Jag hoppas att vi kan komma överens med ett par av de spelare som var med oss under förra säsongen, men räknar också med att vi kan behöva förstärka med ett par nya spelare. Förhoppningsvis blir det inte mer rotation än så.

När räknar du med att vi kommer att ha en spikad trupp?

– Vårt mål var från början att ha truppen klar när vi kör igång med träningen den 7:e januari, men de sista platserna kan ta lite längre tid än så. Det kan till och med bli så att vi håller en plats öppen till efter det att det internationella fönstret stänger 31:a januari eftersom det då kan finnas spelare tillgängliga som vi inte kan lösa för närvarande.

– Vi har ett antal diskussioner igång och det bör komma besked inom ett par veckor. Något besked kanske till och med kommer tidigare än så, vi jobbar på och ber att få återkomma när vi kan berätta mer.