Anton-wede-2

Anton Wede vill vara med och bidra direkt

GAIS.se tog ett snack med nyförvärvet Anton Wede. Vi pratade om om övergången från Helsingborg, vad som krävs för att ta sig upp från Superettan, Bosko Orovics smittsamma inställning och färgblindhet.

Det har gått en dryg vecka sedan nyheten kom om att mittfältaren Anton Wede, tidigare i Falkenbergs FF och Helsingborgs IF tillika årets HIF:are 2016, kritat på för Grönsvart. GAIS.se passade på att intervjua Anton så att alla gaisare kan lära känna den sympatiske västmanlänningen lite bättre.

Hej Anton, hur är läget?

– Det är bara bra tack. Lite trött efter ett långt träningspass nu under förmiddagen.

Först och främst: Varmt välkommen till GAIS! Hur känns det att få komma igång efter sommarvilan?

– Tack så mycket! Det känns jättebra, skönt att komma igång igen och verkligen kunna ladda inför hösten. Det blir lite av en nystart att komma till en ny klubb men jag trivs riktigt bra efter den korta period jag varit i föreningen.

Vad är ditt första intryck av GAIS?

– Jag visste såklart en del om klubben sedan tidigare. Jag har mött GAIS och har haft en del kompisar som spelat i klubben. Det kanske tydligaste intrycket jag fått är att det är väldigt många trevliga människor kring föreningen och att det finns många passionerade fans och eldsjälar som skapar ett bra drag kring GAIS.

– Jag har blivit varmt välkomnad av alla i klubben, kansliet, ledarna och spelarna. Det har varit väldigt lätt att komma in i gruppen. Jag känner ju Dan Keat och Johan Svahn sen min tid i Falkenberg dessutom.

Hur har den första träningsveckan varit?

– Ganska tuffa träningar, det blir lite av en minivariant av försäsongsträning såhär efter uppehållet där vi jobbat mycket på styrka och kondition. Dessutom kommer Bosko in med en tydlig idé om hur han vill att laget ska spela så det har även varit mycket nya taktiska inslag som vi fokuserat på.

Så man kan säga att det varit en bra träningsvecka?

– Ja, absolut. Inga känningar av skador eller liknande.

Bosko Orovic höll sin första träning i veckan trots svåra smärtor efter olyckan han var inblandad i. Har hans kämpaglöd och inställning smittat av sig på resten av truppen?

– Det tror jag absolut, det gäller att visa en bra närvaro på träningarna. Det gäller att visa att man verkligen vill vara med och bidra. Sen tycker jag att det är bra att han är väldigt passionerad och engagerad i träningarna, han får ut det han vill.

Du är den första värvningen till GAIS sedan Bosko tillträdde som tränare och både han och sportchef Patrik Ingelsten var mycket nöjda med att kunna knyta dig till klubben. Har ni pratat om vilken roll du ska ha på planen?

– Ja, det har vi pratat om. Han har en tydlig idé om hur vi ska spela och vilken roll jag ska ha i att skapa den fotboll vi vill spela. Det kan såklart bli justeringar, jag är redo att spela där jag behövs.

Vilken position föredrar du själv att spela i?

– Först och främst centralt på mittfältet. Sen kan jag spela på flera positioner om det behövs. Både i Falkenberg och Helsingborg spelade jag en del till vänster på mittfältet, det är en position jag också känner mig bekväm i.

Vilka är dina främsta styrkor som du kan bidra till laget med?

– Jag är rätt löpstark och bra på att driva boll och mitt passningsspel är också en styrka. Sen är det även fördelaktigt att jag kan spela på flera positioner på mittfältet är.

Hur känns det att återförenas med dina gamla lagkamrater Dan Keat och Johan Svahn?

– Jag känner både Svahn och Keat väl såväl på som vid sidan av fotbollsplanen. Vi har olika styrkor och svagheter som fotbollsspelare som i slutändan gör att vi kompletterar varandra bra.

Hur kom det sig att det blev GAIS när du lämnade Helsingborg? Fanns det andra alternativ som var aktuella?

– Att jag valde att lämna Helsingborg var först och främst för att jag hade haft en lite tuff vårsäsong. Jag var inte i toppform när säsongen drog igång och spelade väl helt okej. Sedan åkte jag på en skada och var borta några matcher och efter det hade jag svårt att ta tillbaka min plats i startelvan. Det var hård konkurrens från början och sedan värvade Helsingborg in ganska meriterade nyförvärv så jag kände att jag ville röra på mig.

– När GAIS dök upp kändes det som ett jättebra alternativ, framförallt eftersom att allt kunde lösas så snabbt. Det känns verkligen kanon att kunna fokusera stenhårt på GAIS. Visst fanns det lite intresse från både Superettan och Allsvenskan men där var det också klubbar som först ville bli av med lite spelare. GAIS var väldigt konkreta med sitt intresse direkt. Innan jag lämnade hag jag och Peo Ljung ett bra snack innan vi skiljdes åt och han tyckte det var helt ok att jag lämnade för en seriekonkurrent, jag är tacksam mot Helsingborg som gjorde det möjligt att övergången kunde gå så lätt.

Vad har du för mål inför höstsäsongen, dels för laget och dels för dig själv?

– Superettan är en väldigt tight serie, några vinster i rad gör att man snabbt stiger i tabellen och vice versa. Vi har en ny spelidé och det känns som att om vi får ordning på det här och får lite vinster i början kan det gå riktigt bra. Det är många spelare i laget som är sugna på att visa att man är bättre än vad som syntes i våras. En form av revanschlust helt enkelt.

– Målet är såklart att ta fler segrar, jag tror stenhårt på att vi kommer börja vinna, men det är upp till oss att göra det så bra som möjligt. För min egen del har jag fullt fokus på att komma i så bra fysisk form som möjligt, vilket jag redan är på god väg mot. Sen vill jag såklart att mina spelstyrkor ska hjälpa laget att spela bra fotboll och vinna.

– Jag har ett ganska kortsiktigt tänk som fotbollsspelare, det är en match i taget. Så fort jag spelat en match börjar jag tänka på nästa, vad kan jag göra bättre? Vilka svagheter kan jag utnyttja hos nästa motståndare? Jag vill starta så många matcher som möjligt och bidra till segrar.

Du var med och spelade upp Falkenberg till Allsvenskan 2013, vad skulle du säga krävs för att ett lag ska ta sig upp från Superettan?

– Jag tycker det finns en ganska tydlig linje bland de lag som gått upp de senaste åren. Det har varit de bästa lagen som framförallt haft ett bra offensivt spel. Det är lag som fört matcherna och motståndarna har fått rätta sig efter dem. Vi försöker få in samma tänk i laget nu också, att vi vill hålla i bollen och styra matcherna vilket jag tycker är extra kul!

Vad gör du vid sidan av fotbollen?

– Jag försöker hitta på saker med familj och vänner så mycket som möjligt. Sen blir det en del golf också. När jag var yngre så spelade jag bandy om vintrarna, det är lite synd att bandysektionen i GAIS lagts ner…

– Jag tittar en del på fotboll också, för att hålla koll på gamla lagkamrater så det blir en hel del matcher från Allsvenskan och Superettan.

Du har ju precis börjat lära känna killarna i laget, har du snackat något med Malkolm Moenza om hans pepeiomafobi (irrationell rädsla för sås)?

– Haha, det var intressant.  Det har man inte hört så många som lider av…

Men du är inte rädd för sås? Eller något annat?

– Nej, absolut inte. Jag gillar sås och har väl ingen direkt fobi heller. Däremot är jag färgblind, grönt och rött blir det problem med.

Så vid en eventuell debut på måndag mot Öster kan det bli problematiskt med deras klassiska röda matchtröjor?

– Ja, det kan bli problem mot röda lag. Vi får hoppas att Öster är schyssta på måndag och löser det här på något sätt. Dom får väl ta och spela i något bortaställ.

Apropå matchen mot Öster på måndag, hur känns det att snart kunna debutera?

– Det känns bra, vi har tränat hårt och börjat gå igenom motståndet. Det känns bra och jag tror vi kommer få ett bra drag i matchen.

Vi tackar Anton Wede för den trevliga pratstunden och önskar honom varmt välkommen till GAIS!

Text: Axel Fälth.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Östers IF
När: Måndag 24/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg.
Avstängda: Elmin Nurkic, Fritiof Björkén och Sebastian Crona, Östers IF samt Emin Grozdanic, GAIS (Emin avstängd efter ett rött kort i en U19-match).

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1) och Ajdin Zeljkovic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.