Andreas-Peterson-1

Andreas Peterson klar för GAIS

GAIS rustar vidare inför säsongen 2017 och kan nu lägga ytterligare en pusselbit på plats i Benjamin Westmans lagbygge. Kreative mittfältaren Andreas Peterson lämnar norska Levanger för att förstärka Atleterna.

Den tidigare Stenungsundsbon Andreas Peterson flyttar därmed tillbaka till västkusten efter fyra år i Norge och spel i Levanger FK i OBOS-ligaen. Dessförinnan representerade Peterson Ljungskile SK och spelade som 19-åring åtta Superettanmatcher under 2012. Han lämnade sedan klubben under säsongen efter för att få mer speltid. Den nu 24-årige bollskicklige mittfältaren var ännu längre tillbaka i tiden betraktad som en stor talang i landets näst bästa kamratförening.

Andreas som hade kontrakt med Levanger även under 2017 har det till trots fått chansen att lämna för en möjlighet i GAIS. Levangers sportchef Andreas Holmberg har dock förklarat det som att han förlorar en pärla men där Andreas skall ges chansen när den kommer. Holmberg anser dock att Peterson besitter allsvenska kvaliteter och var redo för svenska högstaligan och kan bara gratulera grönsvart till en fin värvning.

GAIS.se ringde upp Andreas för att få en kommentar från Atleternas senaste tillskott inför den nya säsongen.

Välkommen till GAIS Andreas, berätta lite om vem du är…

– Jag kommer ursprungligen från Stenungsund men har spelat fyra år i Levanger i Norge och var med och spela upp klubben till OBOS-ligaen för två år sedan. Därefter har jag gjort två säsongen då vi etablerat oss på nivån under Tippeligaen och där jag tror att klubben tycker att jag varit en bidragande faktor till det.

Hur tror du att OBOS-ligaen står sig i jämförelse med Superettan?

– Av vad jag har hört så är det hyfsat jämförbar nivå i serierna i Norge och Sverige. Möjligen att man kan säga att det är lite mer direkt fotboll i Norge och Levanger är väl ett ganska bra exempel på det där vi har spelat en på diagonala bollar från mittbackar och där vi vill komma fram till inläggslägen. Men jag tror inte att skillnaden mellan serierna är så stor egentligen.

Andreas Holmberg som är Sportchef i Levanger säger att du är för bra för Superettan och har gratulerat GAIS till ett kap av en riktig pärla. Hur skulle du själv beskriva dig som spelare?

– Det är alltid svårt att prata om sig själv i sådana termer men jag är en spelare som vill ha mycket boll och passningsspelet är väl ett område som jag kan lyfta fram. Sedan är jag definitivt en lagspelare och jobbar hårt över hela planen. Min position har mest varit på centralt mittfält i en 4-4-2-modell men jag har kan även spela på kanten.

– Jag är ju inte den största spelaren (166 cm) direkt men jag tror att jag ska kunna bidra till GAIS genom att nyttja mina starkare egenskaper som då till exempel spelet med boll.

Med så fina vitsord från Levanger måste det funnits flera alternativ för dig. Hur gick det till när du bestämde dig för att fortsätta karriären i GAIS?

– Efter fyra år i Norge så kände jag att jag ville ha ett miljöombyte och jag ville helst tillbaka till Sverige. Det fanns lite olika alternativ men när chansen att spela för GAIS dök upp så kändes det klockrent.

– Jag har varit på besök på GAIS-gården och jag har fått ett väldigt positivt intryck. Jag har haft bra snack med Benjamin Westman och jag gillar det som jag hör om hur han vill spela fotboll. Det ska bli väldigt kul att komma till en stor och traditionsrik klubb med mycket supportrar och fin arena så man kan lugnt säga att jag är riktigt taggad att starta om inför den nya säsongen.

GAIS.se fick också en pratstund med Benjamin Westman om klubbens senaste nyförvärv och Grönsvarts tränare kommenterade Andreas så här:

– Det här är ju en spelare som gått lite under radarn i och med att han spelat i Norge. Men han spelade ju i LSK som förstaårssenior och gjorde sedan helt rätt då han flyttade för att få mer speltid. Att han då gick till Norge som ju har ett mer fysiskt spel än i Sverige har visat sig vara helt rätt val. För även om han inte är så lång så är han en riktigt bra duellspelare och en riktig terriertyp på planen. Dessutom är han en bra passningsspelare med en riktigt bra högerfot och är bra på fasta situationer.

– Jag har tagit flera referenser på honom och fått höra att han borde spela i Allsvenskan och inte i Superettan, så det finns potential i den här killen. Dessutom så ville han komma och spela för GAIS, vilket är en egenskap som jag verkligen värdesätter och jag är säker på att detta kommer att bli en mycket spännande spelare att följa under nästa år.

Vi hälsar Andreas Peterson välkommen till GAIS och önskar lycka till i den grönsvarta tröjan!