Drugge

Andreas Drugge tror på grönsvart seger i derbyt

Inför tisdagens derby mot Örgryte IS FF uppmärksammar vi en del gamla spelare vars insatser i tidigare derbyn mot ÖIS FF för evigt gör dem ihågkomna som hjältar i den grönsvarta historieboken. Vi ringde upp 2014 års lagkapten och derbyhjälten från det första derbyt 2013, Andreas Drugge.

Det var inför säsongen 2013 som GAIS knöt till sig den offensive profilen Andreas Drugges tjänster. Andreas kom då närmast från spel i hisingeklubben BK Häcken men hade dessförinnan varit i IFK Göteborg och hade även några framgångsrika år med Trelleborgs FF och Degerfors IF bakom sig. Andreas blev kvickt en viktig pusselbit i Thomas Askebrands lagbygge. Den blonde boråsaren med Brämhults IK som moderklubb, lät sin vassa högerfot tala vid upprepade tillfällen. Straffar, frisparkar skott och assist blev till skön konst och man förstod varför IF Elfsborg lät honom debutera som fjunig yngling.

Totalt blev det två år för Andreas i GAIS innan han för andra gången i karriären provade sin lycka i Norge. Fram Larvik blev klubben som numera har nytta av Andreas tjänster. Norge som land var ingen omställning för Andreas då han för elva år sedan spelade med Tönsberg FK. Nytt däremot är hans position på planen. På äldre dagar har han, i likhet med många andra stora spelare, tagit klivet ned till rollen som mittback. Laget behövde någon som kunde hålla ihop spelet där bak i mitten och tack vare hans spelförståelse löses uppgiften garanterat med bravur.

Det var under den första av de två säsongerna som Andreas spelade de båda derbyna mot Örgryte och han minns dem med välbehag:

– I Superettan är det inte så jättemånga matcher man får den där extra känslan inför matchen. I Allsvenskan är det ändå större medialt tryck utifrån och med mycket folk.  Man får inte speciellt mycket gratis i alla superettanmatcher om man säger så. Inför derbyn står det mer i tidningar, det är mer intervjuer och man känner på folk att det är derby på gång. Speciellt med två anrika klubbar som ska spela mot varandra som GAIS och Öis är. Man får gratis pepp och man kan tagga upp på ett helt annat sätt.

Det var inte helt oväntat Andreas som fick klä sig som rollen som matchhjälte i det första av de båda derbyna. Och den minnesgode kommer ihåg att målet som avgjorde det första derbyt var omdiskuterat. Andreas berättar:

– Vi hade ett spel på högerkanten och på videon ser det ut som att jag sparkar ned en kille men domaren blåser inte. Jag får en bra passning (av Hampus Andersson) och får till ett bra avslut i bortre. Linjedomaren vinkar offside men den avfärdar domaren. Skönt för oss så naturligtvis och alltid extra kul att få göra mål i sådana matcher!

I samband med hans löpning mot straffområdet sprang han ihop med en motståndare och de rödblåa önskade förstås att domare Kanerva blåst av spelet innan Drugges högerfot skickade bollen otagbart högt till höger om Abrahamsson i hemmalagets mål. Vill du få en nostalgisk kick så kan du scrolla fram till den 42:a minuten i denna länk.

– Det var inte meningen, jag skulle hoppa över benet. Jag är varken snabb eller smidig, så jag får springa över dem haha. Men det var skönt med det målet!

Du mötte i matchen Johan Lundgren, då i Öis och nu i GAIS, hur var han att möta?

– Han var en av de vi talade om inför matchen och ett av de namnen som dök upp naturligtvis. Det var en spelare som då sprang mycket och som gav allt. Johan var en av de som man pratade om då.

Vad minns du bäst ifrån tiden i GAIS?

– Nä, men det är ju laget vi hade! Det var ett skönt lag som utanför planen hade trevligt ihop och hittade på mycket tillsammans. Det var många som kom överens och som träffades långt innan träningarna för att snacka lite skit. Jag minns också supporten från fansen som är så engagerade i föreningen. Alla de som var på matcherna och då framför allt bortamatcherna där de ägde i stort sett alla bortamatcher. Vi kanske inte vann alla matcher men på läktaren var det kross!

Från den vackra delen av södra Norge som Andreas nu är bosatt i tar det inte speciellt lång tid att ta sig till Göteborg. Men att ha familj, ett heltidsjobb och spela fotboll gör det så klart svårt för honom att åka de milen som krävs för att se GAIS på Gamla Ullevi. Men han följer så klart sitt gamla lag.

– Jag försöker följa så mycket jag kan men jag kan inte se matcherna. Men jag kollar alltid hur det går via diverse livescore-tjänster.

Hur slutar då derbyt mot Örgryte IS FF på tisdag?

– Med tanke på att GAIS gjort bra matcher resultatmässigt och laget känns som ett målrikt lag nu och att Öis förlorade senast och har släppt in en del mål, 3-3 mot Åtvidaberg bland annat. Det känns som att det kan bli en spännande men skön 3-1 seger. Vaiho får inte hålla nollan denna match i all fall, skrattar Andreas och skickar en passning till sin kompis.

– Jag vet inte hur många avgörande räddningar han gjorde under min tid i klubben!

Vi tackar för intervjun och med senaste derbyt i tanken så vet vi alla att de sista ordens riktighet räddat många poäng åt GAIS under de åren som Tommi Vaiho spelat för GAIS. Och om Andreas tips slår in så får det nog vara värt att Tommi inte håller nollan i detta derby!

Biljettinformation inför Derbyt

Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer.

GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3.
GAIS Klack står på övre läktare B & P, och när den är full säljer vi vidare på nedre A & O.
GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platser.

Text: Daniel Björnalm