Niclas-Andersen-1

Andersén åker till Stockholm för att vinna

Vänsterspringaren Niclas Andersén siktar på att kunna bjuda AIK på en och annan överraskning i morgon – och på att bättre lära känna ”den helt unika kultur som finns i GAIS och bland klubbens supportrar”.

I årets GAIS-trupp kan vi räkna in nio nyförvärv och ett av dessa är vinnarskallen och glädjespridaren Niclas Andersén. 25-åringen har redan varit runt hos en räcka av klubbar i närområdet innan han äntligen hamnade rätt hos Makrillarna. Niclas har känt sig hemma i GAIS från dag ett och blev snart känd som en kille som lockar fram leenden och skratt både på och utanför planen.

Du som var på upptaktsträffen förstår säkert vad som åsyftas, det här är en kille som är lika snabb med ”one-liners” som han är förbi motståndarbackar och med samma känsla för  ”punchlines” som har i sina skruvade inlägg. Men även om hans talang för komik och att få folk att skratta är stor så ligger den ändå steget efter vad han kan åstadkomma på en fotbollsplan – och det ska han visa i grönsvart tröja under året.

Niclas är 25 år och har hunnit med att spela för en rad klubbar i närområdet, men hans resa började i moderklubben Götaholms BK i Gamlestan. Han spelade för GBK i sex år innan han, som många andra talanger i denna ålder, blev värvad till IFK Göteborg. Han blev kvar i blåvitt i fem år men för att sedan öka chanserna till regelbunden speltid i A-laget bytte han hemvist till Ljungskile SK.

Det var i LSK som han också fick sina första intryck av GAIS – och det var förmodligen inte bara guld och grönsvarta skogar. Eller som han själv beskrev det när han blev intervjuad på upptaktsträffen: ”Vi mötte GAIS flera gånger och förlorade aldrig”.

Efter fyra år i LSK började Niclas längta hem till Göteborg igen och när hans fina insatser i hummerbältet uppmärksammats av BK Häcken var det självklart att han tog chansen till Allsvenskt spel. Dessvärre blev det bara ett framträdande i Allsvenskan och efter bara ett år bestämde han sig för att lämna Hisingen och fortsätta sin bana i GAIS.

Niclas har medverkat i de tre tidigare träningsmatcherna och hans insatser på vänsterbacken har per omgående fått lovord från läktaren. Duon Andersén och Moenza har skördat stora framgångar längs vänsterkanten och har lyckats skapa stabilitet bakåt samtidigt som man varit ett rejält hot framåt. Det är också i denna position som han ser sig som mest hemma.

– Jag har alltid spelat vänsterback och det ser jag också som min bästa position. Min känsla och förhoppning är att det är där jag kommer att hålla till även i GAIS.

Benjamin Westman har samma syn på saken och i samband med att Andersén blev klar för Makrillarna berättade han att han haft bra koll på Niclas under många år, även så långt tillbaka som i junioråldern. Westman vad snabb att berömma och konstaterade att Niclas var bästa ytterbacken i Superettan under de år han spelade i Ljungskile och att detta var en spelare som han verkligen ville ha i laget.

– Jag känner ju Benjamin sedan tidigare och satt i en tuff konkurrenssituation i Häcken. Så min agent tog en första kontakt med GAIS och Benjamin var väldigt intresserad från första stund och på den vägen är det. Efter det så började jag provträna och sedan var bollen i rullning.

Det är ingen hemlighet att det fanns flera andra lag som hörde av sig och var intresserade av Niclas tjänster, men han valde grönsvart inte minst för att få en tränare som såg honom som en viktig del i lagbygget.

Väl på plats nu Niclas, vad hoppas du kunna tillföra GAIS?

– En allsvensk plats! Haha, nej men jag vet att jag är en vinnarskalle och jag hoppas att det ska påverka andra i samma riktning. Sedan är det en tajt serie så vi får väl vänta och se vad det räcker till i slutändan.

Hur skiljer sig GAIS från tidigare klubbar du spelat i?

-Det är främst supportrarna. Det är helt galet hur engagerade man kan vara i en förening. Det är som att GAIS snarare är en religiös sekt än en fotbollsklubb. Sedan märker man att det är mycket större tryck kring GAIS. Jag har aldrig varit med om så många som villat intervjua mig som när jag flyttade till GAIS. När jag tidigare skrev på för en klubb fick jag en liten artikel i Bohusläningen.

Vem är Niclas Andersén i övrigt? Vad har du för intressen och vad gör du när du inte spelar fotboll?

– Hmm, det är ju både en enkel och en tuff fråga på samma gång. Men jag gillar ju NFL mycket, men nu när den säsongen är över får jag väl se till att hitta en ny hobby. Sedan gillar jag att laga mat, tro det eller ej. Frukost, lunch och middag!

Hur ser du på försäsongen hittills?

– Det är svårt att säga såhär tidigt på säsongen, men vi har ju spelat tre matcher och vunnit två av dem så det får man ju ändå säga är helt okej. Dock kommer allvaret börja nu på söndag mot AIK. Den matchen kommer bli lite mer av en värdemätare.

– Det är ett Allsvenskt lag på ena sidan och ett helt nytt på andra. Det kommer bli en riktigt rolig och häftig match mellan två klubbar med en välkänd historia! Det kan bli svårt att säga att vi ska slå AIK på bortaplan, men jag åker givetvis upp för att vinna!

Vilken plats slutar GAIS på i år?

-Jag vill inte skapa några rubriker, men topp tre. Vi siktar uppåt!

Text: Philip Morsten.
Bild: Lars Ekström.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: AIK-GAIS.
Var: Skytteholms IP (hitta hit).
När: Söndag 19/2 kl. 14.00.
Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås.

Formen:
Trots att GAIS är obesegrade i år och att AIK kommer från ett träningsläger utan matchvinst är det svårt att säga något om lagens respektive form. Men vi noterar att när lottningen till Svenska Cupens gruppspel gjordes stod AIK-aktien i 3 kr och idag, sista börsdagen inför matchen mot Atleterna, har den tappat 33% av sitt värde. Är det en indikation på hur vindarna blåser även på planen?

Gnaget Away:
I den mån det finns biljetter över säljs dessa på Gårdakvarnens bussar till Stockholm. Det finns just nu inte några lediga platser i bussarna, men är du intresserad av att åka med kan du ställa dig på väntelista.

Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP.