Anders Björklund

Anders – mannen som är på planen varenda match

Om man bortser från Tommi Vaiho finns det nog ingen gaisare som funnits med på planen fler matcher i år än den här mannen.
Och ser man till de senaste 15 åren finns det ingen i hela föreningen som varit där lika ofta.
Det handlar om Anders Björklund – han som sköter alla intervjuer före och i paus på GAIS matcher.
På söndag är sista chansen att se honom ”in action” den här säsongen.
Anders ( på bilden ovan med Calum Angus), 50 år, har fru (Caroline) och barn (Adrian, 1 år). Han är vd för Zooma kommunikationsbyrå, ett företag som han grundade 2001 och som är specialister på online-kommunikation. Och han sitter även i ett antal andra bolagsstyrelser.
Men när GAIS har hemmamatch släpper han allt det…
– Nja, inte riktigt. Adrian har faktiskt varit på ett 10-tal matcher redan med sin mamma, säger Anders.
1998 började Anders jobba ideellt för GAIS och åren 2001-2013 satt han i styrelsen.
Men hur började det här med intervjuerna?
– Jag minns inte exakt när det började, men jag var först  engagerad på marknadssidan bl a med att skaffa sponsorer.
– Jag har alltid haft lätt att snacka och inte tyckt det var jobbigt att prata inför stora folksamlingar. Och jag är van att formulera mig på kort tid. Så Stefan Gustafsson, dåvarande ordföranden, bad mig ta hand om spelar- och tränarintervjuer i samband med sponsorträffar. Det dröjde inte länge innan vi bestämde oss för att flytta ut intervjuerna på planen så att hela publiken och inte bara sponsorerna fick ta del av dem, berättar Anders.
Vilka intervjuer är roligast?
– Alla är roliga. Det är kul att intervjua före detta spelare. Jag tycker det är viktigt, och ser till, att hålla kontakten med dem. Och det är roligt att prata med klackfolket eftersom de är själva själen i föreningen och det är jättekul att få lyfta fram unga spelare från akademin.
– Dessutom är det fantastiskt att få prata med folk från olika andra organisationer. Det är något av det bästa med vår förening – att vi engagerar oss i viktiga samhällsfrågor.
Vilka är svårast att intervjua då?
– Tränare som som fastnat i det jag kallar ”det svenska GIH-tugget”, d v s som inte vill framhålla någon –  utan allt och alla ska betraktas som lika bra och viktiga.
– I GAIS blev vi ju extrem bortskämda av Alexander Axén, som hade en förmåga att prata i rubriker, vilket gjorde att vi just då fick mer utrymme i pressen. Som när han svarade på frågan om vad han tyckt om domarna i en match och sa ”det har jag inte råd att säga”. Sådant väcker uppmärksamhet och skapar rubriker.
– I senaste matchen mot Syrianska var det också lite extra när Syrianskas tränare på ett väldigt varmt och ärligt sätt sa att han tyckte att GAIS borde ligga i Allsvenskan och han inte förstod varför vi blev så stressade av några förluster i början av säsongen.
Vilka som ska hamna vid mikrofonen hos Anders Björklund är många gånger hans egna förslag, men avgörs sedan tillsammans med  övriga matchorganisationen.
Oavsett är han alltid väl förberedd. Gäller det akademispelare har han först pratat med Benjamin Westman, gäller det före detta spelare har han läst gamla intervjuer och gått igenom deras GAIS-statistik och gäller det t ex Rädda Barnen har han alltid googlat på personen som ska intervjuas.
 
Finns det någon intervju du minns extra?
– Det finns några tillfällen som träffat direkt i hjärtat: att se hur rörd Samir Bakaou var över att ta på sig den grönsvarta tröjan igen till publikens jubel, att se det känslosvall Karl-Alfred Jacobsson hamnade i vid det som, skulle det visa sig, blev hans sista intervju och att se hur mycket det betydde för Prince Ehiorobo ( som ju fick sluta p g a hjärtproblem) att supportrarna fortfarande mindes och hyllade honom.
– Sen minns jag ju också en annorlunda grej. Det var när en ung supportertjej deklarerade att domarna nog köpt sina domarkort på postorder – exakt i samma ögonblick som domarna passerade oss på planen, skrattar Anders.
Anders är uppvuxen i Belgien och flyttade till Göteborg 1972. Han hamnade i en klass med mest gaisare, men där fanns också en öisare som han inte gillade något vidare.
– Trots det bjöd han med mig på ett derby mellan GAIS och Öis ”för att jag skulle få se riktig fotboll”, men han hade råkat köpa biljetter på GAIS-läktaren och när jag förstod att folk runt omkring inte heller gillade den här killen insåg jag att det var där jag hörde hemma.
Jag hörde uttrycket ”Anders Björklund är väldigt gaisig”. Vad innebär det?
– Jag vet ju inte vad den som sade det menade, men jag hoppas att det handlade om hängivenhet. Det är så viktigt och på något sätt nyckelordet för hela vår förening.
– Jag har aldrig hört en gaisare säga att ”jag hejar på GAIS”. Man säger jag ÄR gaisare – och det är mycket större!
– Att vara gaisig betyder också att INTE vara populistisk, att vilja vara annorlunda. Och jag gillar verkligen att vi har så många olika typer av människor i våra led, att vi är en förening som står för öppenhet och välkomnar alla sorter. Därför är hashtagen  #endelavoss så mycket mer än bara en slogan. Den är fullständigt suverän!
Det syns kanske inte på matcherna, men det sägs att du har en rätt speciell klädstil. Är du en snobb?
– Tja, jag gillar att allt hänger ihop, från skor till glasögon. Ett tag hade jag hur många scarfs som helst, nu är det hattar. David Bowie är en av mina få idoler och precis som han gillar jag att spela olika roller – och jag klär mig nog också rätt mycket efter situationen.
Något favoritplagg?
 Mest glad är jag nog över det jag hade på mig på mitt bröllop för ett tag sedan.
Vad var det?
– En storblommig, rosa och silvrig kostym!
Undrar just om vi andra får se den nån gång…
Carin Linnér
Missa inte årets sista chans att lyssna på Anders Björklund och hans gäster vid mikrofonen – på söndag klockan 14.30 – match mot Sirius.