GAIS-Öster-1a

Aliev räddade poäng på övertid i Boskos första match

GAIS och Östers IF delade på poängen i måndagens drabbning på Gamla Ullevi efter att Grönsvart kvitterat på övertid. 

Inhoppande Alibek Aliev blev poängräddande hjälte när GAIS spelade 2-2 i Bosko Orovics första match som huvudtränare. Med bara sekunder kvar av matchen kom Aliev högst på en frispark från debutanten Anton Wede och de 3058 på läktaren fick se bollen segla över Robin Malmkvist i bortamålet och in i nät. På läktaren pratades det om att Grönsvarts första halvlek var den bästa på väldigt länge och även om Öster kom tillbaka starkt i andra halvlek så var det en vanlig uppfattning att kvitteringen skipade rättvisa i mötet.

Inför matchen berättade Bosko Orovic att han ville sätta sin prägel på laget direkt och att laget fokuserat på att sätta ett mer aggressivt försvarsspel, ett effektivt possession-spel med djupledsspel vid rätt tillfälle och en hög energinivå. Orovic hade också kommenderat uppställning enligt 4-3-3 vilket i sig innebar nya mönster på planen. Men spelarna hade tagit till sig förändringarna väl och svarade väl upp mot supportrarnas höga förhoppningar.

Boskos första startelva hade Damir Mehic i målet och framför honom en fyrbackslinje med James Sinclair, Calle Nyström, Daniel Janevski och Niclas Andersén. I trion på mitten hade Erik Westermark och Anton Wede fått de mer defensiva rollerna och Dusan Djuric den offensiva rollen som ”nr. 10”. Längst fram placerades Luka Mijaljevic, Malkolm Moenza och Andreas Peterson, som ersatte Dardan Rexhepi efter att denna fått en känning under uppvärmningen.

Orovic själv tog plats vid sidlinjen i sin rullstol och gjorde då och då små turer på kanten stödd på kryckor.

Bosko, GAIS-Oster 2017-8

Dusan Djuric leder GAIS till en utmärkt första halvlek

De flesta åskådare var överens om att GAIS startade på ett utmärkt sätt. Spelarna var rejält taggade för uppgiften och visade hög energi och stor arbetsvilja samtidigt som man uppträdde som att man spelat i 4-3-3-modell hela säsongen. Grönsvart tog direkt tag i taktpinnen och skapade direkt ett par farligheter utan att få bollen i nät.

Luka Mijaljevic fick möjlighet att avsluta efter att Andersén vunnit en höjdduell, Dusan Djuric slog en frispark som tvingade Malmkvist att tippa bollen över ribban och Janevski var nära att få sätta dit ettan på den efterföljande hörnan. Mijaljevic och Djuric var snart inblandade i fler avslutsmöjligheter och James Sinclair ångade fram på högerkanten och bidrog till fler vassa framstötar. GAIS hade satt Öster under tydlig press men lyckades inte sätta dit pricken över i:et.

Men det var inte bara de återkommande avsluten som gladde utan också Makrillarnas underhållande spel. Backlinjen hade fått nya instruktioner i uppspelen och ytterbackarna kom klart högre upp i planen, mittbackarna gick isär och gjorde det svårt för Öster att få till sin press och Anton Wede visade vilken bollskicklig spelare och härförare som han är genom att styra över de flesta av GAIS uppspel – ofta vidare till Dusan Djuric som var på fantastiskt spelhumör och sprang i åttor runt jagande bortaspelare.

Dusan, GAIS-Oster 2017-6

Till slut skulle dock utdelningen komma och det var i samband med en inläggsfrispark från högerkanten som bollen gick fram till Daniel Janevski på bortre stolpen. Janne fick bollen på höften och den studsade ner fint till Andreas Peterson som inte gjorde något misstag från sju meter.

GAIS höll sedan ställningarna under slutminuterna och gick till paus med en välförtjänt ledning. Calle Nyström intervjuades kort på vägen in till omklädningsrummet och förklarade att insatsen var godkänd men att han och laget hade mer att ge. En klapp på axeln också till GAIS speaker som, när det var tekniska problem med de gröna raketerna, löste det hela med att skapa sitt eget lilla fyrverkeri i micken.

Bortalaget kommer tillbaka i andra

Till andra halvlek hade sedan Thomas Askebrand gett Österspelarna nya instruktioner och man flyttade fram för att sätta större press på hemmaspelare i allmänhet och Wede och Djuric i synnerhet. Bortalaget släppte sin 3-4-3-uppställning och gick över till 4-2-3-1 och det hjälpte till för att man skulle komma närmare Makrillarna. Under första tio minuterna av halvleken satt dock GAIS fortsatt i förarsätet men smålänningarna åt sig in i matchen efter hand och hade tagit över initiativet lagom till man lyckades kvittera.

GAIS tappade boll på väg framåt och ÖIF hittade läge för en snabb omställning där Lars Fuhre kunde servera Robin Östlind som förvaltade friläget genom att kyligt chippa över en utrusande Mehic.

Efter målet var det plötsligt omvända roller då de rödblå hade mer bollinnehav och lyckades förlägga mer av spelet på GAIS planhalva. Atleterna verkade tröttna lite, kanske en följd av den löpvilliga insatsen under första timman av matchen, och ytorna mellan lagdelarna växte som följd. Nu fick Damir Mehic visa vilken duktig målvakt han är och hade det inte varit för GAIS-keeperns utmärkta spel hade bortaledningen kunnat vara större. Bland annat kommer säkert åskådarna att minnas Mehics dubbelräddning efter 70 minuter.

Med tolv minuter kvar av ordinarie tid fick Öster en hörna från höger och efter en duell vid första stolpen gick bollen på Dragan Kapcevics arm och in i mål. Bortalagets nyförvärv fick därmed öppna målkontot i sin första match men hans mål skulle alltså bara räcka till en poäng.

Poängvinnande kvittering på övertid

Grönsvart kontrade efter målet med att ånyo försöka flyta fram positionerna och Orovic satte in Aliev istället för Djuric. Tidigare hade också Ajdin Zeljkovic ersatt Malkolm Moenza och med stöd av fräscha ben lyckades hemmalaget etablera spel på offensiv planhalva. Det såg dock länge ut som att det där sista saknades då man inte kom fram till lika vassa lägen som i första halvlek.

I en framstöt av evighetsmaskinen James Sinclair gick bollen till Andreas Peterson i straffområdet. Målskytten från första halvlek fick på ett bra skott men Malmkvist lyckades avstyra. Så i den 93:e minuten fick GAIS en omdiskuterad frispark då domaren blåste trots att hemmalaget hade fördel av bollen på väg in i straffområdet. Domare Victor Wolf delade ut matchens första gula kort och Anton Wede la upp bollen samtidigt som Damir Mehic flyttade upp och tog ihop med övriga lagkamrater plats i gästernas straffområde.

Bollen slogs in mot bortre stolpen och där hittade alltså Alibek Aliev rätt. Bollen gick, nästan som i ”slow motion” i en hög båge över målvakten och damp ner i bortre gaveln. 2-2 var ett faktum och jublet som bröt ut innehöll mycket glädje och lättnad. Öster gjorde avspark och Wolf blåste av matchen, poängen delades och även om Bosko Orovic efter matchen sa att han ville haft en seger så fick drabbningen ett lyckligt slut.

Pajkar, GAIS-Oster 2017-12

Det var första gången på drygt två år som Grönsvart gör ett poängvinnande mål på övertid så längtan efter att få uppleva det igen var säkert stor hos supportrarna. Då var det Malkolm Moenza som knoppade in 1-1 mot Östersunds FK och nu togs alltså hjälterollen över av Aliev.

Mycket beröm kan ösas över hemmaspelarna

GAIS ska ha en stor eloge för sin insats. Under första halvlek spelade laget underhållande och vägvinnande fotboll och spelade helt bort det välorganiserade bortalaget. Det syntes i princip inte alls att laget fått många nya direktiv att förhålla sig till och samtliga spelare gjorde mycket bra insatser.

Den nya spelmodellen gav mycket utrymme åt ytterbackarna och både Sinclair och Andersén deltog återkommande i offensiven. Mittbackarna såg ut att vara bekväma med bollen och Anton Wede visade direkt att han är att lita på som dirigent på mittfältet. Inte nog med att han visade sin passningsskicklighet, han drev på och ställde krav på löpningar från lagkamraterna. Dusan Djuric gjorde sin bästa match i grönsvart tröja och i några situationer i första halvlek var det klasskillnad mellan honom och motståndarna.

Peterson, GAIS-Oster 2017-10

Andreas Peterson som kastades in i laget just före match var också pigg och bollsäker och visade att han vill vara med och konkurrera om platserna i startelvan. Damir Mehic var enastående som sista utpost och förtjänar beröm för att han höll GAIS kvar i matchen när bortalaget tryckte på.

Ett extra plus i kanten utdelas också för att GAIS kom till 17 avslut under matchen, vilket faktiskt är den högsta siffran för i år. Den tidigare noteringen var 14 avslut som man skapat mot IFK Värnamo och Gefle IF, men nu flyttade man alltså ribban uppåt. Men tanke på att Bosko Orovic inför matchen berättat att han vill se ett spel som skapar fler målchanser så är det självklart mycket positivt att se denna notering.

På väg ut hördes många gaisare prata sig varma för Bosko Orovics sätt att spela fotboll och att han lyckats sätta sitt adelsmärke på laget på så kort tid. Orovic själv konstaterade att det är mycket kvar i utvecklingen av laget och att det ska bli ännu bättre framöver. Därför hoppas vi att alla som var på matchen kommer tillbaka den 5:e augusti då GAIS tar sig an Falkenbergs FF på Gamla Ullevi.

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – James Sinclair, Calle Nyström, Daniel Janevski, Niclas Andersén – Erik Westermark, Anton Wede, Dusan Djuric (Alibek Aliev 82) – Malkolm Moenza (Ajdin Zeljkovic 75), Luka Mijaljevic, Andreas Peterson.

Målen
1-0 Andreas Peterson (Daniel Janevski)
1-1 Robin Östlind (Lars Fuhre)
1-2 Dragan Kapcevic (Matias Pavic)
2-2 Alibek Aliev (Anton Wede)

Varningar
Inga varningar utdelades till spelare i GAIS.