Namnlös

Aliev och Möller in i truppen mot Degerfors

I Superettans tionde omgång beger sig GAIS norrut till klassiska bruksorten Degerfors. I bagaget finns förutom matchställen också en skön känsla efter att laget bärgade tre poäng i måstematchen mot Gefle tidigare i veckan.

Makrillarna gick ju in på Gamla Ullevi med ett tungt ok på axlarna efter storförlusten mot Varbergs BoIS och stundtals syntes det att händelserna i Halland gjorde sig påminda. Efter en första halvlek där Grönsvart var för passiva klarade laget av att öka takten i andra akten och vinna med matchens enda mål – bokstavligen instångat av kapten Steven Old.

Sedan matchen mot bockbrännarna har GAIS-truppen ägnat sig åt återhämtning och att finslipa på detaljer i matchplanen som man tar med sig till Degerfors. Nu är spelarna redo för en ny holmgång och GAIS.se fick som vanligt ett snack med tränare Benjamin Westman för att bättre förstå läget i laget.

Med tanke på anspänningen inför matchen i tisdags, hur skön känsla var det att vinna över Gefle?

– Jo, det var väl helt ok, haha. Nej, det var såklart riktigt jäkla skönt. Det var den där vanliga härliga glädjen efter en vinst men nu också rejält förstärkt av den lättnad som jag och säkert många i laget kände efter slutsignalen. Vi hade av välkända skäl några tuffa dagar fram till den matchen och det var en stor anspänning som släppte vid slutsignalen.

– Kan också säga att jag tycker att killarna visade fantastisk mental styrka som kunde koppla bort det mesta av besvikelsen efter matchen i Varberg och göra en huvudsakligen bra match. Visst var det några tillfällen då man kunde se att vi valde att minimera riskerna i spelet, vilket gör att det blir svårt att etablera det offensiva spelet. Men på hela taget så visade killarna bra moral och gjorde under förutsättningarna en bra prestation, framför allt i andra halvlek.

Du har såklart sett om matchen, vad fick du för intryck då?

– Ja, jag såg om den på natten till onsdagen och jag skulle säga att intrycket att vi var det bättre laget förstärktes. Första halvlek var lite trevande men sett till helheten så var det närmare 3-0 än 1-1.

– I slutet av första har ju Dardan två bra lägen och normalt sett så ska ju åtminstone en av dessa sitta. Han hade också ett par chanser till i andra och vi hade väl ytterligare 3-4 bra lägen. Både Rickson och Luka gjorde bra inhopp och båda kunde blivit målskyttar. Ricksons skott smög förbi bortre stolpen och på Lukas styrning gör målvakten en närmast ofattbar reflexräddning.

Men du kan inte känt dig segersäker under matchens gång?

– Nej, fotbollen kan ju vara helt ologisk. Så även om vi kom igång bra i andra halvlek så vet man ju aldrig. Ett bolltapp, en omställning och rätt som det är så gör motståndaren mål. Om man tittar på första halvlek så hamnar vi i en tiominutersperiod där Gefle kan flytta fram positionerna och skapa ett par hyggliga lägen, det är klart att man är medveten om vad som kan hända då.

Vad var det som hände under den perioden?

– Det startar egentligen med att vi gör ett enkelt bolltapp, eller ett par faktiskt, och att vi sedan försöker att passa oss ur svåra lägen. Där kan man se hur vi snabbt spelar vidare till spelare som är trängda och där vi sätter varandra lite ”i skiten”. Den perioden var jobbig även om de inte skapar några brännheta lägen, men totalt sett tycker jag att vi var bättre och jag menar att vi tog en rättmätig seger.

– Men jag vill gärna tillägga att Gefle är ett bättre lag än vad tabellen visar. De är mer välmeriterade på pappret än många andra av seriekonkurrenterna och jag är inte förvånad att de till exempel pressade HIF på bortaplan. Det kommer att släppa för dem framöver, det tror jag absolut.

När du såg om matchen, kom du att ompröva något i vår egen insats?

– Nej, kanske inte egentligen. Vi spelade disciplinerat och gjorde jobbet och det var det som lade grunden till segern. Sedan kanske det finns specifika situationer eller individuella prestationer som framhävs ytterligare när man ser om matchen. Jag tyckte direkt efter matchen att Steven Old varit bra, men det blev ännu tydligare när jag fick se den en gång till. Det var också kul att han fick göra sitt första mål i GAIS. Dessutom så ger blir det en bra känsla av att vi gör målet på en fast situation, det tar vi absolut med oss.

– Vidare så gör Erik Jonasson Westermark sin klart bästa insats i grönsvart tröja och det är roligt att se hur han utvecklats och har vuxit in i Superettan. Hans arbetsinsats är ju, jag vet knappt rätt ord för det jobbet han gör – men han löper enormt mycket och gjorde det bra både som 10:a och när han flyttade ner i banan.

– Sedan är det såklart kul att Lukas och Ricksons byten ger önskad effekt. Luka var fantastisk när han kom in och vann allt i luften, jobbade och slet och dessutom var på plats när bollen dök upp i straffområdet. När sedan Rickson kommer in så slås man ju av att han helt saknar respekt för situationen, han vill ha boll, pekar och styr upp, hamnar i luven på någon motståndare och visar hur duktig han är med bollen vid fötterna.

– Sedan måste jag också säga att jag är imponerad av Damir Mehic och hur han har jobbat på sedan Varberg. Som du förstår var det skönt för honom, och för hela laget, att få hålla nollan.

Det har varit enklare att gå till jobbet efter Gefle-matchen?

– Ja, det har det såklart. Vi har haft bra träningar sedan dess och det handlar ju mycket om att reparera kroppar och själar. Men faktum är att vi hade bra träningar även efter Varberg men då var förhållandena ändå helt olika, så visst har det varit enklare att jobba vidare efter segern i tisdags.

Hur tänker du nu inför Degerfors borta?

– Degerfors är ett oberäkneligt lag som alltid är svåra att möta. Jag skulle säga att de har ett bra grundspel som gör att de är ungefär lika bra hemma som borta. De vill gärna ha ett stort bollinnehav och de har en stark offensiv. Sedan spelar de kanske lite annorlunda i år jämfört med när vi mötte dem senast, nu kör de ju enligt 3-4-3 och där gäller det ju att vi räknar rätt.

– DIF har en av seriens bästa anfallare i Hasani som är en klok forward, duktig på huvudet och erkänd målskytt. I år har de ju också fått in Sargon Abraham som tagit stora steg under försäsongen. Jag har bra koll på honom sedan Skövde-tiden och det är också en gubbe som vi måste se upp med.

– Men som alltid, alla lag har sina svagheter och som vanligt kommer vi att försöka att utnyttja det vi ser som de mindre bra sidorna hos motståndaren.

Vad är det som du tänker på då?

– Förhoppningsvis får vi se exempel på det i matchen, men till dess behåller vi det inom laget. Men om vi kan behålla vårt disciplinerade sätt att spela från förra matchen så har jag gott hopp om att vi ska kunna göra en bra match.

Hur ser läget i truppen ut då, blir det några ändringar sedan sist?

– Ja, det blir det. Alexander Leksell skadade ju sig på uppvärmningen sist och jag tror i och för sig inte att det är allvarligt, men räkna med att han behöver i alla fall två veckor till innan han är tillbaka i träning.

– Det är ju andra matchen på raken som vi får göra sena ändringar i laget efter skador på uppvärmningen och det är ju grymt frustrerande när det händer. Så för att gardera oss så åker vi faktiskt med 20 gubbar till matchen mot Degerfors, skulle något hända där så har vi i alla fall lite valmöjligheter. Så Leksell utgår men både Sebastian Möller och Alibek Aliev är tillbaka och är med i truppen.

2015 hade vi 11 poäng efter första tredjedelen av serien, 2016 hade vi 14 poäng och vid vinst mot Degerfors kan stå på 15 poäng och med lite tur en topp 5-placering. Kommentar? 

– När vi går in för att spela match så gör vi det alltid för att vinna. Men det är för tidigt att börja titta i tabellen eller summera, det är långt kvar av serien och det viktiga är att vi uthålligt kan göra bra prestationer, då utvecklas spelet och då kommer poängen. Men alla supportrar kan vara helt säkra på att vi går för tre poäng på Stora Valla också.

Inför Matchen

Detaljerna
Vad: Degerfors IF-GAIS
När: Lördag 27/5 kl. 18.00.
Var: Stora Valla (hitta hit).
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.

Biljetter
Du köper biljetter till Bortastå via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Sebastian Möller, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Mattias Kano, Erik Jonasson Westermark, Arvin Shojaee, Johan Svahn, Dusan Djuric, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Dan Keat, Rickson Mansiamina, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Alibek Aliev.

Utanför truppen: Felix Kasper, Pascal Olsson, Ajdin Zeljkovic, Alexander Leksell (skadad).

Poängligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Malkolm Moenza (0+1),  Andreas Peterson (1+0), Johan Svahn (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström, Steven Old
och Johan Svahn (samtliga dessa varningar är ”nollade” sedan tidigare).
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev och Niclas Andersén..
1 varning:
Dan Keat och Dusan Djuric.