Alexander Axén: GAIS kan se fram emot derbyt!

Fotbollsexperten och forne GAIS-tränaren Alexander Axén tyckte resultatet till trots att GAIS såg frejdiga ut i bortamötet med Örebro – och menar att Grönsvart har fullt fog för att se fram emot måndagens derby mot IFK Göteborg. 

GAIS tidigare tränare Alexander Axén är nu för tiden inte bara expertkommentator, eller fotbollstyckare som han själv kallar sin roll i CMores sändningar från Allsvenskan, utan också poddare. Tillsammans med Anders Andersson (ex-MFF mm), Jon Persson (ex-DIF mm) och Erik Edman (ex-HIF mm) är han regelbundet med och ger ut podden Fotbollsexperterna.

Lyssnar du igenom de sju avsnitt som man släppt sedan premiären den 9:e januari så kommer du att hitta initierat snack om konstgräs, Marcelo Bielsa, Silly season, MFF:s Europa-äventyr och massor kul av anekdoter från fotbollsvärlden. I det senaste avsnittet som släpptes tidigare i veckan tar tre av de fyra nämna herrarna sig an Svenska Cupens första omgång samt delar med sig av tankar inför kommande matcher. I detta välmatade avsnitt fick Alec stort utrymme att tycka till om GAIS insats borta mot ÖSK men också om hur måndagens motståndare IFK Göteborg tog sig an Bissarna från Nyköping.

Om vi börjar med en koll på våra kommande motståndare så var Axén kritisk till hur IFK omställning från brottarfotboll till spelförande lag går och tyckte inte att han såg mycket av den önskade utvecklingen i söndags:

– Jag blir inte klok på blåvitt, Poya kommer in och dom säger att dom ska ändra DNA och vara spelförande, det ska vara passningsspel, det ska vara rörelse och allt möjligt – och så har man 45% bollinnehav mot ett division 1-lag. Hade Nyköping haft en forward som hade rört på sig lite mer så tror jag att dom hade kunnat ta poäng i den här matchen. Jag ser ingenting av den här utvecklingen som dom pratar om, dom står och stampar bara.

– Helt ärligt nu, dom ska utveckla spelet och har tagit in den här spanjoren och så vidare. Nej, dom måste ha jätteproblem på det där kontoret nere i Spanien när dom ska utvärdera den här matchen. Jag är imponerad att dom vinner matchen även om dom ska göra det, men ska man hålla på att prata om olika saker (utveckling av spelet) så vill man ju se det också – och jag är ledsen, men jag ser inget av det.

Den omtyckte GAIS-tränaren var också undrande över hur blåvitts spelmodell egentligen ska se ut.

– Att rulla runt på tre i backlinjen till man blir pressad och får slå en långboll, eller att målvakten får slå iväg den eller att man slår en farlig passning felvänd på mitten kan ju inte vara en spelidé, Men det var ju så det såg ut och jag tror att Nyköping känner att ”hur kan vi förlora den här matchen” när dom kliver av planen. Och jag tror att blåvitt, dom får det riktigt tufft mot GAIS det kan jag säga.

Han hade inte heller mycket till övers för lagets offensiv även om han påpekade att 17-årige målskytten Rasmus Wickström såg jätteintressant ut.

– Om det ska hända någonting framåt så är det Sebastian Ohlsson som ska göra det. Och vad skulle hända (med laget) om han skulle bli skadad?

När det sedan kom till att recensera Axén-derbyt ÖSK-GAIS så menade han att det var tyngd och kvalitet som till slut fällde avgörandet. Han kommenterade matchen så här:

– Det var lite som i många matcher i cupen, att det lite mindre laget började frejdigt och kämpade men sedan tar tyngden över. GAIS var mycket bättre första 15-20 minuterna och Oscar Jansson gjorde några otroliga räddningar. Men sedan har Örebro den där kvaliteten att man får en målchans och så bredsidar man in den.

– Sedan tar man över matchen, men GAIS gav aldrig upp. När 2-0 kom tänkte man att okey nu är det slut, men så fick man in 2-1 och hade en hel del tryck mot slutet. GAIS såg frejdiga ut, GAIS såg härliga ut – och dom ser verkligen fram emot matchen mot blåvitt.

Alec avslutade sitt resonemang i podden med att konstatera om derbyt att ”det kommer att bli en kul match”.

Det är såklart kul att höra att fotbollskunnige Axén ser fram emot drabbningen, men vi gaisare vet också att det är klokt att ta sig an den här typen av matcher med viss ödmjukhet. Det är ju trots allt landets näst bästa kamratförening som kommer att stå på andra sidan. Och även om det krävdes ett temporärt stopp i den valda spelmodellen, och en återgång till 4-4-2 och långbollar, för att klara kontraktet i höstas så ligger man ju fortfarande i Allsvenskan.

Men Grönsvart är som bekant starka i derbyn så vi tar Axén på orden och instämmer – det kommer att bli en kul match på måndag!

Bildcredd: Aftonbladet.se

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IFK Göteborg-GAIS.
När: Måndag 25/2 kl. 19.00.
Var: Bravida Arena.

Stötta GAIS inför derbyt
Du har väl inte missat att du är välkommen att stötta GAIS på helgens träningar? Gårdakvarnen och GAIS Tifo har uppmanat till supportersamling på söndagens träning på Valhalla, kl. 10.30-12.00. Kan du inte komma då så titta gärna förbi på lördagens mellan kl. 9.30-11.00 på samma ställe.

Inför matchen
Gårdakvarnen arrangerar supportersamling på Whoopsi Daisy som dagen till ära öppnar resan kl. 11.00. Marsch till arenan kl. 18.00. Du kan läsa mer via denna länk.

Biljetter
Som du säkert vet är matchen slutsåld men har du inte fått tag på biljett så sänds matchen i CMore med populäre Patrik Westberg som kommentator.

Fotbollsexperterna
Lyssna gärna på nästa avsnitt av Fotbollsexperterna så får du säkert höra Alexander Axén recensera drabbningen på Bravida.

Du hittar Fotbollsexperterna här:

Podd: Fotbollsexperterna
Twitter: @fotbollsexpert
Mail: fotbollsexperternapodcast@gmail.com

Fotbollsexperterna