Angelin-2

Alexander Angelin klar för GAIS

Tidigare GAIS-spelaren Alexander Angelin återvänder till Grönsvart efter fem år i Utsiktens BK och en vårsäsong i allsvenska BK Häcken.

Alexander Angelin startade sin seniorkarriär i V:a Frölunda som 18-åring och klubben spelade då i Division 1 Södra. Efter tre år som ordinarie och lovande talang tog han steget till GAIS 2011 och spelade tre matcher under säsongen då Grönsvart var bäst i Göteborg. Året efter gjorde han ytterligare en match i Allsvenskan men lämnade sedan klubben efter det att klubben gjort en sällsynt svag säsong.

Nästa anhalt blev istället Utsiktens BK och där blev han kvar ända fram till förra året. Med en successivt stigande utvecklingskurva nådde han under 2017 sådana nivåer att ett antal klubbar hörde av sig, bland annat BK Häcken som gick segrande ur kampen om Angelins underskrift. Men efter en vårsäsong som inneburit lite speltid söker sig nu Alexander tillbaka till Atleterna för att visa sina kvaliteter i Superettan.

AA-1

GAIS tränare Bosko Orovic kommenterar nyförvärvet så här:

– Alexander är en snabb, bollsäker och hårt arbetande spelare som kan spela på flera positioner. Jag känner honom sedan tidigare och han är väl inkörd i vårt spel. Han har utvecklats mycket under senare år och att han nu kommer från en vårsäsong med allsvensk träning har gör att han är van vid ett högt tempo. Min bedömning är att han kommer att vara redo att konkurrera om en plats i matchtrupp och startelva direkt när han ansluter.

Alexander Angelin är spelklar för Atleterna från 20:e juli. Kontraktet är skrivet över 2019 och vi vill härmed hälsa Alexander Angelin välkommen till klubben.

GAIS.se fick en pratstund med Alexander efter det att han precis avslutat en träning med nuvarande klubben BK Häcken.

Hej Alexander och välkommen tillbaka till GAIS!

– Tack så mycket, det känns skönt att det här är klart nu.

Du har ju spelat i Grönsvart tidigare, hur minns du din tid i GAIS under säsongerna 2011-2012?

– Till att börja med så kändes det väldigt stort att bli värvad som ung spelare till ett Allsvenskt lag och första året var ju fantastiskt när vi kom femma och var bästa Göteborgslag. Det var jättekul att vara med på den resan även om jag inte fick spela så mycket.

– Sedan vände det ju tyvärr året efter och alla minns ju att vi åkte ur och det var såklart en mindre rolig säsong. Sedan tvingades klubben att rensa i truppen och laget splittrades och för min del så flyttade jag till Utsikten. Jag trivdes väldigt bra i GAIS men det var ett tråkigt slut på den sejouren. Men idag ser ju klubben helt annorlunda ut och jag är en annan spelare än vad jag var då.

Vad skiljer Alexander Angelin idag jämfört med då?

– Ja, det är ju en hel del. Men om vi ser till fotbollen så har jag såklart lärt mig mycket sedan dess. När jag kom till GAIS inför 2011 så var jag nog egentligen inte redo för att göra den satsningen. Jag hade inte tålamodet som krävs för att spela sig in i ett bra lag och jag hade inte riktigt inställningen som jag idag vet krävs för att kunna prestera på hög nivå.

– Så idag har jag mer rutin och erfarenhet, men framför allt så har jag förstått vad som krävs för att utvecklas och hålla hög nivå kontinuerligt. Jag har ju fått kämpa en del för att ta mig tillbaka efter skador och det har lärt mig vad jag behöver göra på och bredvid planen för att kunna bidra till laget.

Efter tiden i GAIS så blev det fem år i Utsikten, hur ser du tillbaka på den tiden?

– Jag har haft en väldigt bra tid i Utsikten, det råder det ingen tvekan om. Det var där som jag fick tillbaka glädjen för att spela fotboll efter den tunga 2012-säsongen. Jag fick en helt annan roll i Kiken, jag fick spela alla matcher och fick ta ett helt annat ansvar. Sedan har jag gått igenom ett par tuffa skador och jag missade hela säsongen när Utsikten spelade i Superettan.

– Jag kunde ha lämnat inför 2017 men valde att stanna när Bosko blev klar som tränare och förra året var en riktigt rolig säsong. VI startade serien väldigt bra men sedan föll vi ihop på slutet och missade kvalplatsen. Det var en trist avslutning men som helhet får man ändå säga att det var en bra säsong både för laget och för mig personligen.

Du säger att du stannade för att Bosko tog över Utsikten, kände du till honom som tränare redan innan 2017?

– Ja, vi hade ju mött Qviding ett antal gånger så jag visste ju en del om honom och hur han vill att hans lag ska spela. Sedan var han väldigt tydlig när han kom till Utsikten med hur vi skulle spela, vilken roll man skulle ha och vad han förväntade sig av oss. Eftersom jag gillar den typen av fotboll som han står för så var det ett enkelt beslut att stanna kvar och så här i efterhand var det ju helt rätt.

Ja, för sedan hörde flera klubbar av sig och du hamnade till slut i Häcken inför årets säsong.

– Jo, det var en riktigt bra säsong och det är klart att det var smickrande när ett antal andra klubbar hör av sig under vintern. Häcken erbjöd en bra och spännande möjlighet och även om det varit sparsamt med matchtid i A-laget under våren så ångrar jag verkligen inte beslutet att flytta till Hisingen.

– Förutsättningarna i Allsvenskan är ju helt annorlunda jämfört med vad jag kom ifrån. Man får möjlighet att spela fotboll på heltid, tempot är ett helt annat, alla spelare är riktigt bra och träningarna är proffsiga. Jag vågar säga att jag har utvecklats som fotbollsspelare under vårsäsongen och totalt sett har jag haft en riktigt bra tid även i Häcken.

När du nu kommer tillbaka till GAIS, vad har du för känslor och förväntningar kring det?

– Jag har inte några direkta förväntningar, men jag vill såklart ha speltid och hoppas att kunna göra större avtryck i klubben den här sejouren än den förra. GAIS är ju en helt annan klubb idag jämfört med då och det är ju bara Jonas Lindberg som jag känner igen sedan dess – och Niklas Olsson också faktiskt, fast han känner jag ju bättre från Utsikten än från tiden i GAIS.

– Men jag hoppas såklart att kunna bidra till att GAIS går bra under hösten och att laget kan fortsätta göra bra prestationer men också plocka fler poäng. Sedan är det såklart väldigt kul att vara tillbaka och jag ser verkligen fram emot att få dra på mig den grönsvarta tröjan igen.

Du har ju säkert koll på att NIklas Olsson, Marcus Bergholtz och Jesper Westermark som du spelade med förra året och Erik Westermark som du spelade med året innan dess har gjort det bra i GAIS och slagit sig in i laget. Nu är det din tur!

– Jadå, det har jag koll på. Jag gillar Boskos sätt att spela fotboll och tror och hoppas att jag kan vara med och bidra till laget redan från start.

TIll sist då, åter varmt välkommen tillbaka till GAIS och lycka till!

– Tack ska du ha, jag ser fram emot att få springa ut på Gamla Ullevi igen.

Bildcredd: BK Häcken.