Ajdin-3

Ajdin Zeljkovic hoppas på speltid, seger och mål

GAIS laddar för hemmapremiär på lördag och en som hoppas på speltid och seger är nyförvärvet Ajdin Zeljkovic – en spelare som aldrig blir nöjd, framför allt när det gäller att göra mål.

En overklig klack. Ett ekvilibristiskt mästerverk. Mer behövdes inte. Ajdin Zeljkovic var sex år när Zlatan Ibrahimovic konstsparkade in 1-1 mot Italien i EM 2004. Bollen blev därmed hans vän och en fotbollsresa tog form. Utbildningen började i Gunnilse IS och fortsätter sedan ett par veckor tillbaka i GAIS.

– Zlatans mål är mitt bästa fotbollsminne. Det har suttit kvar hela livet och jag minns det som det var i går, säger Ajdin Zeljkovic.

När en av svensk fotbolls största stjärnor närmar sig slutet på karriären är Ajdin Zeljkovic bara i början av sin egen. Nitton år ung tar han steget från Gunnilse till GAIS. Klubben från Angered i Göteborg som länge fostrat talangfulla spelare. Årskullen födda 1997 är bara ett exempel. Mikael Olausson var en av fyra tränare som tidigt såg potential i Ajdin Zeljkovic.

– Vi hade en generation spelare med fin utvecklingskurva. Talangfulla spelare som var väl framme. Ajdin var en av dem, berättar han och framhåller spelintelligens, fina fötter med kliniska avslut och ett bra sinne för att göra mål som utmärkande drag.

Omdömen som inte kommer på skam när målsnittet i Gunnilses A-lag presenteras. På sextiosju matcher hittade Ajdin Zeljkovic rätt inte mindre än trettiosju gånger. Enligt Mikael Olausson är det ödmjukheten och den djupa passionen för sporten som för honom vidare i karriären. Ett intresse som inte kommer försvinna men det är en bit kvar.

– Han har spelat A-lagsfotboll sen han var femton-sexton år men fysiologiskt har han en del att hämta. En sista kick som kommer ge honom mycket gratis, förklarar han.

Det är dagen efter bortapremiären mot Norrby IF. På Gaisgården har laget samlats för genomgång av matchen. Lättare cykling och streching står också på schemat. Några spelare saknas emellertid. En av dem är Ajdin Zeljkovic. Avbytare som inte fick någon speltid i Borås har nämligen egen träning på Valhalla IP.

Ajdin-1

Till slut rullar ändå en kvartett bilar in på parkeringen. Ajdin Zeljkovic hoppar ur en av dem. Lämnar av ett par saker. Kommer ut, tar i hand och slår sig ner. Dagens träning ”skojades igång”, fortsatte med kvadraten, passningsövningar, mycket tempospel och avslut på mål.

Med lite distans och från din position på bänken, hur ser du på premiären mot Norrby?

– Det fanns bra sekvenser men vi kom inte upp i nivå, som vi ville spela. Men det var bortamatch, mot nykomlingar och premiärmatcher är speciella. Det var likadant i Gunnilse, börjar man dåligt blir det nervöst och då är det svårt.

Ajdin Zeljkovic har funnit sig väl tillrätta i föreningen. Klubb-bytet har gett effekt. Förutsättningarna har ändrats och han tycker att den egna utvecklingen går framåt för varje dag som går. Sin unga ålder till trots vill han göra avtryck. Han karaktäriserar GAIS som en storklubb, siktar på spel och menar att det är upp till honom själv att visa tränarna att han är på riktigt.

– Det beror på vad laget behöver men jag spelar gärna som släpande tia, nia funkar också. Det är alltid kul att göra mål, berättar han och utvecklar sitt resonemang. Gjorde jag femton mål i division två ville jag alltid göra fler, är aldrig nöjd. Den dag jag är nöjd så slutar jag med fotboll.

En målskytt måste ha bra avslut, komma rätt i löpningarna och spela klokt. Egna tankar som Ajdin Zeljkovic bär med sig inför varje träning och varje match. Att kunna bibehålla fokus. Även om man missar ett läge måste inställningen vara att nästa sitter.

En målmedvetenhet som tagit honom till Superettan och som i framtiden gärna får bli ”en toppklubb i Europa”. Det får bli en senare fråga. Till helgen väntar hemmapremiär för GAIS på Gamla Ullevi. Dalkurd FF kommer på besök och Ajdin Zeljkovic hoppas på seger. Mycket tack vare kvaliteten och lagandan i truppen.

Hur det gick för Sverige i EM 2004 efter Zlatan Ibrahimovic famösa klack mot Italien? Utslagna efter förlängning och straffsparkar i kvartsfinalen mot Nederländerna. Men det är en helt annan historia.

Text: Stefan Zetterlund.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Dalkurd FF
När: Lördag 8/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson, Motala.

Biljettinfo
Inför hemmapremiären mot seriefavoriten Dalkurd FF finns två bra alternativ, att köpa Årskort eller att fixa en förköpsbiljett.

Köp biljett till GAIS-Dalkurd FF

Köp Årskort

Köp och delbetala Årskort