Matchreferat Allsvenskan


GAIS0
(0)
-
-
2
(2)
IF Elfsborg 
LogoIF Elfsborg
Fredagen den 29 april 2011 kl. 19:00

Plats

Gamla Ullevi 

Publik

7526

Domare

Jonas Eriksson (Sigtuna) 

Målen

0-1(5 min)IF Elfsborg( Straff)
0-2(39 min)IF Elfsborg( Straff)

Omdiskuterad straff avgjorde för Elfsborg

Förlust mot IF Elfsborg

På ett sommarvarmt Gamla Ullevi skulle ikväll GAIS möta seriefavoriten IF Elfsborg från Borås. Elfsborg som vunnit ganska enkelt mot GAIS i två träningsmatcher innan säsongen startade.

Inledningen blev händelserik. GAIS visade direkt att man skulle stå upp framåt men vad hände bakåt? Redan innan fem minuter var spelade hade gästerna haft tre farliga situationer. Martin Ericsson fick kruta på från nära håll men Dime Jankulovski räddade. Minuten senare gjorde Elfsborg först ett offsidemål efter en hörna – men värre var att en Gaisförsvarare lite klumpigt åsamkade laget en solklar straff. Den rullade Lasse Nilsson enkelt in. Och plötsligt var det underläge redan innan fem minuter var spelade.

Efter cirka femton minuter började Atleterna få tag bollen lite längre sekvenser och genast kunde man skapa farligheter. Jimmy Tamandi kom fram flera gånger till offensiva inlägg som det blev farligt på. Wanderson do Carmo var rörlig, hade mycket boll och fick styra mycket i anfallen.

Efter den första kvarten då GAIS hade svårt med att hinna med i positionsspelet så tog hemmalaget över bollinnehavet men hade svårt att få till farligheter inne i anfallsboxen. En sådan hade laget efter en frispark där det blev en duell framför mål mellan Fredrik Lundgren och några gultröjade försvarsspelare.

Efter cirka 39 minuter tog sig Elfsborgs Niklas Hult in i anfallsboxen och försökte hoppa igenom två Gaisförsvarare. Domaren hittade en ny straff, där det på sin höjd kanske skulle ha varit obstruktion och frispark i straffområdet. Calum Angus kan liksom inte försvinna när Hult kommer farande! Lasse Nilsson sköt en likadan straff som i början av matchen och det var 0-2.

Första halvlek gick till Elfsborg – inte bara för målen, men även för att man verkade vara en man mer på mittfältet hela tiden. Rörligheten och passningsspelet var bättre. Sen kanske man kunde ana en viss respekt hos gaisarna efter att ha förlorat matcher på försäsongen mot IFE? Tittade man på statistiken så hade GAIS inte haft ett enda skott mot mål.

Direkt i andra halvlek säter GAIS upp ett rejält tryck mot motståndarmålet. Man får fram ett flertal chanser efter hörnor och inlägg. Mitt i hemmapressen kom IFE fram och Martin Ericsson fick ett friläge. En av styrelsegubbarna i Elfsborg som satt strax bakom mig på läktaren skrek på "chipp" – och det var precis vad vi fick se, men Dime Jankulovski läste situationen perfekt och gjorde en riktigt bra klassräddning!

Det sista Amadaiya Rennie gjorde i matchen var att komma fram till ett friläge efter stort spel av Johan Mårtensson. Han hittade Mervan Celik på kanten och efter Mervans fina inlägg borde det sedan ha blivit mål på. Kanske att bollen studsade till precis innan Rennie skulle raka in den - nu gick den i en retlig båge över istället.

I andra halvlek fick vi se ett mer böljande spel där båda lagen kom fram bra till utsidan boxen men sen tog det ofta stopp, kanske IFE hade något vassare chanser. GAIS hade ett jätteläge till reducering då Wanderson smekte en frispark precis utanför målvaktens vänstra kryss. Ante Covic i motståndarkassen hade inte tagit den bollen om den gått innanför.

Efter en frispark fick Razak Omotoyossi sitt första egentliga läge i GAIS. Visst ett skott från distans hade han innan men nu kunde det ha blivit mål när bollen ramlade ner i boxen. I 85.e minuten skapade Celik en bra chans då han vek in från kanten och sköt ett flackt skott som dock gick precis utanför. Precis i slutet efter ett långt inkast fick Fredrik Lundgren en mycket vass möjlighet men hans skott gick tyvärr över, från en position från straffpunkten ungefär.!

Offensivt i andra halvlek skapade GAIS tillräckligt med chanser för att kunna göra de två mål som krävdes för poäng men denna gången fick laget gå hem tomhänt. Lite tråkigt att den tveksamma straffen skulle bli matchavgörande.

Magnus Haglund: Var nöjd med inledningen och passningsspelet gjorde att vi skapade framåt. Haglund var nöjd med första halvleken och att matchen avgjordes där.

Alexander Axén: Vi börjar sömnigt och de rullar ut oss helt. Vi borde legat under med 1-0 i halvlek. I andra borde vi gjort mål på de chanser vi skapade. Vi gjorde ett försök, men vi har närmat oss Elfsborg. Ett lag som med den ekonomiska omsättningen vi inte egentligen skall kunna röra.

Jan-Roger Karlsson

Av: Jan-Roger Karlsson
Skapad: 29 april - 2011

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2011

Kommentera