Hasse nöjd med spionresan


Hans Gren
  I sedvanlig ordning har en av GAIS tränare åkt på "spionresa" för att studera dagens motståndare Åtvidabergs vilket skedde i ÅFF;s match borta mot Enköping (1-1).

- "Det var viktigt att få se hur dom spelar och rör sej på banan. Eftersom de har samarbetsavtal med Djurgården, så spelar de ungefär med samma spelstil och som är väldigt svår att möta."


Berätta om matchen i söndags (1-1 borta mot Cafe Opera)?

- Det var en både chans och spelmässigt rätt jämn match. Vi kom dock inte upp i nivån från förra matchen (4-2 mot Frölunda). Och skall man slå ett sådant lag som Cafe Opera, måste man nog prestera som mot Frölunda. Ta och titta på deras matchrad, de är svårslagna. De spelade dessutom 4-3-3 och det är bra för våra spelare att möta lag som har andra kombinationer än det vanliga 4-4-2.

Vad hände med Efe "Prince" Ehiorobo?

- Han fick en smäll mot tinningen och blev yr, så vi var tvungna att byta honom.

Varför tror du det kom så pass mycket folk mot Frölunda (5241)trots att matchen gick i TV?

- Dels hade vi ju vunnit senaste matchen och vi var i en positiv trend. Sen var det ju ett derby och dessutom spelas det ingen annan fotboll än superettan nu när allsvenskan har uppehåll. Kanske även att Hasse Blomqvist skulle spela inverkade.

Jag har märkt en viss uppdelning i vem av er som leder träningarna. Det är oftast du som håller i övningarna? Och Roland Nilsson står bredvid och övervakar för att sedan gå in och korrigera eller ge tips.

- Vi har ingen strikt uppdelning. Vi kompleterar varandra bra. Men jag vill gärna vara mer instruktionsmässig. Men det är bra att vi kan dela på det och att spelarna för höra lite olika röster.

Ni tittade på propagande-matchen som GAIS gjorde mot Frölunda på video och hade genomgång häromdan, vad kom ni fram till? Vilka brister såg ni som inte vi såg?

- Vi hade inte så många brister i den matchen, utom just vid deras mål. Där är ju videon ett utmärkt hjälpmedel så man kan prata med spelarna och tillsammans korrigera så man inte gör om just det misstaget i alla fall.

Jag har sett de flesta av GAIS matcher i år (inklusive träningmatcher) men ännu har ingen motståndarmittfältare kunnat mäta sej med Efe "Prince" Ehiorobo?

- "Prince" har gjort en bra början på året. Han tillåts ju också att vara väldigt offensiv. Så i det hela om man säger så måste Ivan Ottordahl ha en del. För han tar ju hand om det defensiva vilket han gör väldigt bra.

Hur kan ni spela så bra, när flera av de bästa offensiva spelarna är skadade? Förr oss supportar var det nästan en otänkbar tanke bara för ett par månader sedan?

- En av sakerna som är bra när man kommer som ny tränare är att man är inte bunden till det förflutna. Vi ser på hela laget med fräscha ögon utan gamla bilder hur spelarna har presterat innan. Ni fans ser nog på spelarna på annat sätt.

För varje match som går, måste det bli svårare och svårare att "förvisa" Stefan Vennberg till någon annan position igen?

- Ja! Stefan är ju en så klok spelare. Han gör saker lugnt och sansat. Han har ju inte den fysiken en vanlig targetplayer har, utan påminner mer om den typen som tex italienaren Alessandro Del Piero är. De som löser situationer med bra balans och teknik.

Varningsläget i backlinjen börjar se lite problematiskt ut?

- Vi tänker inte på varningarna. Man har ju fått dom för man spelat oschysst. Och vi har flera spelare som är på väg in i laget nu. Både Edier Freid och Andreas Tobiasson ser bra ut på träningarna. Men visst man vill ju inte att alla skall bli avstängda samtidigt. Annars så har vi så bra trupp så en och annan avstängning skall vi klara.

Du har ju tränat Edier Freid tidigare. Helt plötsligt var han här i GAIS?

- Vi har haft kontakt hela tiden medans han spelat som proffs. Och vi hade sagt så att om han skulle hem, så varför inte prova att träna med GAIS? Dessutom får jag ta åt mej äran att han skolats om från anfallare till back. Jag såg en stor potential i honom under vår gemensamma tid i Elfsborg.

Det är väldigt tätt mellan matcherna nu, hur tränar ni?

- Ja, det är ju inte så svårt för de som spelar hela tiden. Men för de andra är det svårare. Nu körde vi ganska hårt med dem i och för sej i måndags, men man kan ju inte köra på för mycket heller. Tänk om de måste in i laget och spela?

Vad fick du ut av spionresan häromdan när du såg Enköping mot Åtvidaberg?

- Dels fick jag ju se två lag i våran serie som vi inte mött ännu. Men jag tittade ju mest på Åtvidaberg självfallet och det var viktigt att få se hur dom spelar och rör sej på banan. Eftersom de har samarbetesavtal med Djurgården så spelar de ungefär med samma spelstil som dom. En spelstil som är väldigt svår att möta.

Du är ju polis privat och fotbollstränare på fritiden, hur går det ihop?

- Jag är nog väldigt priviligerad som har två jobb som går att kombinera och som jag verkligen gillar. Men fotbollstränare på fritiden vet jag inte? Jag ser nog mer arbetet som polis som ett extrajobb!

Tack skall du ha. Ta nu tre pinnar mot Åff!


Av: Jan-Roger Karlsson
Skapad: 11 juni - 2004

Relaterade dokument

Hans Gren

Kommentera