Matchreferat Allsvenskan


Gefle IF 1
(0)
-
-
3
(1)
GAIS
Gefle IFLogo
Lördagen den 9 juli 2011 kl. 16:00

Plats

Strömvallen 

Publik

5257

Domare

Daniel Stålhammar (Landskrona) 

Målen

0-1(22 min)Eric Magloire Bassombeng
1-1(56 min)Gefle IF
1-2(79 min)Mervan Celik( Straff)
1-3(87 min)Razak Omotoyossi(ass. Jesper Florén)

GAIS knäckte Gefles svit

Den sextonde omgången innebar att det allsvenska spelschemat vände. För GAIS del innebar det ett nytt möte med gästrikarna i Gefle IF. Strömvallen i Gävle bjöd på ypperliga förutsättningar med soligt väder och fin grön färg på mattan, låt vara att den är av plast.

Redan i femte minuten var gästerna från Göteborg nära att återigen överlista Mattias Hugosson, vars nolla spräcktes förra matchen på Gamla Ullevi efter 699 imponerande minuter. Mervan Celik fick bollen på egen planhalva och satte full fart framåt. Då hemmalagets backlinje föll och föll valde U-21-landslagsmannen Celik att ta eget avslut. Ett dugligt avslut som smet precis utanför burväktare Hugossons vänstra kryss. En boll som om den gått innanför målramen tvivelsutan hade gett GAIS ledningen.

Hemmalaget ville inte vara sämre än sina gäster och efter att initialt skapat några hörnor så blev de av domare Stålhammar tilldömda en frispark i farligt läge för en vänsterskytt. Fram stegade Jonathan Hellström och fick till ett bra försök. GAIS målvakt för dagen, Henri Sillanpää läste dock situationen helt korrekt och kunde tippa bollen över överliggaren. Hörnan som följde kunde nyss nämnde Sillanpää enkelt fånga i sina stora trygga finska famn.

Kort därpå fick det finska lejonet i gaisburen ånyo styra ut ett skott till hörna efter att Gefle förtjänstfullt anfallit på sin högerkant. Rappe kantlöparen Jonas Lantto fick en boll i djupled och fick till ett lågt inlägg mot den främre stolpen där pånyttfödde Mikael Dahlberg hann före GAIS kapten Fredrik Lundgren och sånär kunde överlista den femfaldige finländske burväktaren.

I 21:e minuten vaskar GAIS fram en hörna från vänster. Då Kenneth Gustafsson inte var med och sedvanligt kunde hoppa över bollen så slog Wanderson do Carmo hörnan utan överhoppning. Hörnan slogs nära mål mot en framrusande Fredrik Lundgren. Den comebackande kaptenen nådde dock ej bollen utan den passerade ett flertal spelare fram till en fritt stående Eric Magloire Bassombeng vid den bortre stolpen. Kameruanen Bassombeng tackade och tog emot genom att distinkt med sin vänsterfot förpassa bollen i nät förbi en överspelad Hugosson. Bassombengs tredje mål för säsongen medan spelgeniet Wanderson borde ha antecknats för sin nionde assist.

Matchbilden styrdes till en början av GAIS som hade mest bollinnehav, medan hemmalaget, precis som i förra mötet, fick sina möjligheter via omställningar. Dock denna dag utan den magiska effektivitet som laget hade under föregående match. Gästernas bollinnehav firade triumfer i 28:e minuten då en dubbelchans var nära att utöka bortalagets ledning till 2-0. Först levererade Richard Ntomba Ekunde, trots febril uppvaktning från Jakob Orlov, en fantastisk crossboll från sin position till vänster i backlinjen till Wanderson på högerkanten. Wanderson smekte in bollen mot den första stolpen där kapten Lundgren något oväntat störtade fram utan att lyckas träffa bollen. Hemmalaget fick dock inte undan bollen utan initialt pigge Celik, som var tillbaka i startelvan, måttade ett inlägg mot den bortre stolpen där Wanderson hade dröjt sig kvar. Tyvärr skallade han bollen rakt i famnen på 37-årige Hugosson.

Strax därefter fick GAIS för ovanlighetens skull ett omställningsläge där Alvaro Santos i ett fritt läge spelade bollen snett inåt bakåt till Wanderson. Wanderson valde att avsluta på ett tillslag men lyckades inte träffa målet. Efter detta anfall lyckades hemmalaget sno taktpinnen från gästerna och hade följaktligen mer boll den sista kvarten av den första halvan av matchen. Deras bästa kvitteringsförsök tillkom under den 37:e spelminuten då de under en lång spelsekvens fick många bra lägen utan att lyckas få iväg ett avslut som skulle ha kunnat överlista den blåtröjade Sillanpää i bortamålet. Bra och aggressivt försvarsspel förhindrade detta förtjänstfullt.

Några minuter därefter valde den i Landskrona boende Stålhammar att vissla i sin pipa för sista gången i första halvlek. En första halvlek som var att betrakta som helt jämn.

När Stålhammar för första gången lät sin pipa ljuda i den andra halvleken dröjde det inte länge förrän gästande GAIS läckert spelade sig fram till en grandios möjlighet. Markus Gustafsson, som ersatte proffsflyktade superlöftet Johan Mårtensson, klackade läckert fram Reuben Ayarna som med sin vänster fick på dagens hårdaste kanon. Stor eloge måste här ges till Hugosson i hemmamålet som svarade för kvällens prestation när han lyckades tippa Ayarnas ruggiga projektil i stolpen. Reuben hade varit värd att kröna dagens monumentala insats med ett mål på det skottet!

Minuten efter var unge Gustafsson ånyo med i förspelet till en ypperlig möjlighet när han med en läcker chip spelade fram Bassombeng som med ett inspel sånär nådde en framrusande Alvaro Santos. Bassombeng var pigg på sin högerflank och var ett ständigt hot tills han kroknade i slutet av matchen.

I den 53 minuten inträffade en situation som komma att ändra matchbilden och förutsättningarna radikalt. Alvaro Santos stressar motståndarnas storvuxne mittback Olof Mård vid ett uppspel. Av någon underlig anledning reagerar 22-årige Mård med att ge Alvaro ett slag med öppen högerhand, något som den assisterade domaren lade märke till. Det röda kortet blev Stålhammars val efter konsultation med sin svartklädde kollega vid linjen.

Kort därefter tilldömdes hemmalaget en frispark till en vilt protesterande Ekunde vrede. Exekutorn för denna fasta situation blev kirunasonen Jonas Lantto som med en lös men välriktad frispark tvingade Sillanpää att släppa en retur. Först att hugga där var Jakob Orlov som förpassade bollen vidare in i straffområdet till den i landslaget prövade Mikael Dahlberg. Dahlberg satte enkelt sin panna på bollen och såg till att hans namn blev antecknat i målprotokollet även detta möte mot GAIS.

Efter denna sekvens sjönk tempot avsevärt och spelet blev klart mer statiskt och mindre sevärt. Egentligen tillkom ingen farlighet förrän Mervan återigen lät högern tala i den 74:e minuten. Från sin position på vänsterkanten bröt han in i planen och sköt. Bollen fick visserligen känna på nätet, tyvärr på fel sida utav Hugossons stolpe.

GAIS har tidigare under säsongen fått många straffar tilldömda mot sig och kanske ville fru Fortuna jämna ut den statistiken då Daniel Theorin fick bollen på handen efter att Jesper Florén slagit ett väl avvägt inlägg från sin högerposition. Rättskiparen blåste omedelbart, något snopet för nyinbytte Razak Omotyosssi som påpassligt hade skjutit in bollen i nät för första gången i den snyggaste av matchtröjor. Bollen lades prydligt upp på den vita straffpunkten av Mervan Celik som med sitt åttonde mål för säsongen såg till att Gefles förlustfria matchsvit stannade vid åtta matcher.

Benins bidrag i den allsvenska fotbollen skulle däremot strax därefter få jubla när han förvaltade Wandersons djupledspass på bästa sätt. Han hann före sin bevakare och efter en kroppsfint kunde han i ett läge strax utanför straffområdet överlista burväktaren med ett välplacerat vänsterskott. Roligt för Razak som bjöd på en fantasifull dans tillsammans med Ayarna för att fira detta minne för livet.

Razaks mål blev spiken i kistan och trots att lagen vaskade fram ytterligare varsin het målchans så slutade matchen 3-1 i GAIS favör. För hemmalaget var det Daniel Bernhardsson som på en hörna smög upp bakom Alvaro Santos och tvingade finländske Sillanpää till ytterligare en fin parad. Medan i GAIS var det assistkungen Wanderson som episkt vrickade sig förbi en försvarare innan han lyckades pricka insidan av Hugossons högra stolpe. Väl värt ett bättre öde men oturen grinade den leende brasilianaren i ansiktet.

I en relativt jämn match där GAIS hade nästan dubbelt så många avslut, var det alltså bortalaget som fick sin revansch efter den nesliga förlusten senast. Nästa match i serien är hemmamötet mot Örebro SK söndagen den 17:e juli. Vågar vi hoppas på att GAIS tar revansch även mot närkingarna?

Daniel Björnalm

Av: Jan-Roger Karlsson
Skapad: 9 juli - 2011

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2011

Kommentera