Matchreferat Allsvenskan


GAIS1
(1)
-
-
1
(0)
IFK Göteborg 
LogoIFK Göteborg
Måndagen den 21 maj 2012 kl. 19:05

Plats

Gamla Ullevi 

Publik

16921

Domare

Bojan Pandzic (Hisings Backa) 

Målen

1-0(6 min)Markus Gustafsson(ass. Mervan Celik)
1-1(53 min)IFK Göteborg

GAIS mot formen – oavgjort i derbyt

 

Inför en nästintill fullsatt arena spelade GAIS och IFK Göteborg oavgjort i säsongens första klassiska derby.

För GAIS var matchen ett klart fall framåt, första halvleken var stundtals riktigt vass av de grönsvarta.

 

Förutsättningarna för matchen – som fördröjdes av att både huvuddomare och en assisterande skadade sig på uppvärmningen – var att det var två lag med stukade självförtroenden som skulle göra upp. GAIS kom till avspark med två raka förluster och IFK med sin mångmiljonsatsning på nya spelare har inlett seriespelet en bra bit under ambitionsnivån.

Men sådana yttre förutsättningar brukar betyda mindre i just ett derby. Och det var GAIS, anfört av en supertaggad Mervan Celik som satte tryck direkt. Ett välförtjänt ledningsmål kom också i sjunde minuten, GAIS tog sig fram centralt och i höjd med straffområdesgränsen klackade Celik fram bollen till Markus Gustafsson som drog in den i Alvbåges högra hörn.

IFK hade stora problem med att få igång ett eget spel, GAIS vann de så gott som samtliga dueller och det var bud på flera mål. Mervan sköt i stolpen, Wanderson hade ett jätteläge nära Alvbåge och mot slutet av halvleken fick Alvbåge fingertopparna på en boll som hade kunnat smita in.

– Vi gjorde en bra första halvlek och borde gjort ett eller till och med två mål till, det hade förstås gett lite annorlunda förutsättningar till andra halvlek, säger Gaistränaren Alexander Axén.

Andra halvlek inleddes med att IFK tog över allt mer. Och halvleken var inte mer än fem minuter gammal när Wanderson tvingades byta efter en smäll han fick i första halvlek. GAIS såg ut att tappa en del fokus och i 53 minuten smet Tobias Hysén förbi Fredrik Lundgren och rullade in kvitteringen. Därefter följde en period där IFK hade GAIS i ordentlig brygga, Robin Söder och Hysén utgjorde ständiga hot, men Gaisförsvaret med en landslagsmässig Erik Johansson höll rent. Mitt i den värsta IFK-pressen tände de blåvita supportrarna ett antal bengaler, domaren avvaktade tills pyrotekniken brunnit och GAIS tog vara på pausen genom att prata ihop sig. När spelet väl var igång var spelet åter jämnt och efter avbrottet  var det GAIS som hade matchens bästa målchans då inhopparen Jakob Olsson nickade strax över ribban på övertid.

– Man kan väl säga att 1-1 är rättvist, vi hade varsin halvlek konstaterar Axén efter matchen.

Spelmässigt var förstås GAIS första halvlek något att ta med sig till vårsäsongens sista match (AIK borta).

– Ja, den halvleken behövde vi, det var ett trasigt och stukat gäng som kom till det här derbyt, vi är fortfarande delvis trasigt, men sannolikt mindre stukat efter det här. Nu är det bara att visa att i GAIS gäller följande; Vi kör

Thomas Clausson

Av: Bengt Forsman
Skapad: 21 maj - 2012

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2012

Kommentera