Matchreferat Superettan


Mjällby AIF 1
(0)
-
-
2
(0)
GAIS
Mjällby AIFLogo
Söndagen den 24 april 2005 kl. 16:00

Plats

Strandvallen

Publik

3253

Domare

Michael Lerjéus (Skövde) 

Målen

0-1(65 min)Daniel Nicklasson
1-1(85 min)Mjällby AIF
1-2(91 min)Andreas Tobiasson(ass. Kenneth Gustafsson)

 

Listerlandet – Då vinner GAIS!

 

Det första jag vill påpeka är, att om man anmäler sig till en bortamatch, så åker man med. Visst, man kan vara sjuk och ligga och kräkas randiga långgardiner, men det är inte troligt att de 16 (!) som inte dök upp gjorde detta. Och dessutom inte meddelade sig. Skitsvagt. Nåväl, de gaisare som tog sig till Strandvallen gjorde sitt bästa för inramningen. Ett TIFO av udda karaktär genomfördes. Ett kostnadsfritt sådant, mer nämner vi inte här…

 

GAIS startar matchen med Wilton Figueiredo och Mathias Gravem på topp. Dessa ser initialt ganska vassa ut och gör några individuellt bra prestationer. Detta leder dock inte till några direkt brännheta lägen, men det känns lovande. Redan efter fem minuter så byter Thomas Heed och Patrik Elmander kant. Varför vet nog bara Roland ”Rolle” Nilsson och Hans Gren. Kanske anpassade man sig efter motståndet? Lite så kändes resten av halvleken. GAIS är försiktiga och tar inga risker. Spelet är faktiskt riktigt torftigt och man saknar spelare som vill och vågar ta initiativ. Martin Dohlsten är i alla fall en som, trots sin ringa ålder, både fysiskt och verbalt manar på sin omgivning. Imponerande. Det är som sagt lätt att glömma att han är 19 år.

 

Mjällby är laget som har det som kan kallas spel i första halvlek. Dock leder det inte till speciellt mycket. Lite plottrigt och ineffektivt. GAIS försvar känns stabilt. Marcus Ekenberg har en av chanserna. En nick strax utanför. I den 35 matchminuten byter åter Heed och Elmander kant… Detta resulterar nästan omedelbart! Ett bra anfall med snabbt passningsspel, en boll in i boxen som skarvas ner till en frispelad Heed. Han avslutar med ett hårt skott, som nog många trodde skulle hamna i nätet, den går dock utanför. Nära där! I halvlekens sista matchminut kommer istället Mjällbys andra chans. Det är en frispark som styrs via en försvarare. Styrningen når nästan en ren spelare, men Dime avvärjer detta med pondus.

 

Halvtid. Något måste hända. Det var ingen vild gissning att Nicklasson skulle kliva in, frågan var väl bara vem som skulle lämna planen. Det blev Wilton. Inte mycket att säga om kanske. Nicklasson in till vänster och Elmander upp på topp med Gravem.

 

Det blir en scenförändring i andra halvlek. Inte så att grönsvart tokdominerar på något sätt, men man vinner andrabollar och får lite längre anfall. Det känns också som om man försöker spela mer djupledsspel på Gravem, som oroar med bra löpningar. Han gör en bra match Mathias. Ett arbete som gör det lättare att spela på bortaplan. I 65 minuten kommer ledningsmålet. Ett bra passningsspel som till slut hittar ut till Heed som slår ett av sina patenterat bra inlägg. Målvakten lyckas inte få tag i bollen som letar sig ut till Nicklasson. Det känns som om han tar en evighet på sig för att till slut vräka upp bollen i taket! Tokjubel såklart och ett lyckat byte.

 

Nu känns det som om GAIS skall kunna spela av matchen. Mjällby tillåts inte komma till något egentligen och försvarsspelet är friktionsfritt. GAIS gör ett byte när det återstår sju minuter av ordinarie tid. Magnus ”Tosse” Jacobsson går ut, Blomman går in som högerback och Edier Frejd flyttar in i mitten. En minut efter bytet får Mjällby frispark i bra läge. Frisparken kändes tveksam och då brukar det av hävd bli mål. Det blir det också. En petning till Ekenberg som drar till med sträckt vrist. Bollen går i målvaktshörnet, men är hård. 1-1 känns ändå OK å bortaplan, trots att det kändes som GAIS kontrollerade matchen.

Spelarna verkade dock inte alls tycka att 1-1 räckte, utan gick direkt på avspark på som innan ledningsmålet. Sista fem trycker man tillbaka Mjällby och får en hörna i 91 matchminuten. Kenneth Gustavsson slår den och han gör det bra! Andreas Tobiasson kommer med fart och skallar in segermålet på stopptid. Nu är det eufori i GAIS-klacken! En match där ingen protesterat om det blivit oavgjort, men där trots allt en bra andra halvlek grundlägger segern. Det känns som om ”Rolle” har en skön förmåga att ändra matchbilder genom halvtidssnack och byten. Fingertoppskänsla helt enkelt!

 

I dag är det ett kollektiv som segrar, men vill ändå framhålla Tobiasson och Kenneth i backlinjen. De är närmast felfria. Dohlsten går in och spelar med både hjärta och hjärna i Tomas Rosenqvists frånvaro samt Gravems ideliga löpande som gör honom så giftig.

 

Vi konstaterar att det är många år sedan GAIS vann de två första matcherna i serien. Kalenderbitare får gärna tala om när. Vi har tagit full pott utan få ut hela den kapacitet som finns och Nicklasson har nätat i båda matcherna. Hur bra blir GAIS och Nicklasson när det släpper helt?

 Johan Hellström

Av: Bengt Forsman
Skapad: 24 april - 2005

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Tabellen


Seriefakta Superettan - 2005

Kommentera