Matchreferat Allsvenskan


GAIS0
(0)
-
-
1
(1)
Djurgårdens IF 
LogoDjurgårdens IF
Fredagen den 27 augusti 2010 kl. 19:00

Plats

Gamla Ullevi 

Publik

3768

Domare

Martin Strömbergsson (Gävle) 

Målen

0-1(43 min)Djurgårdens IF

"Måste skjuta för att kunna vinna"

Förlust mot Djurgårdens IF

GAIS förlorade den blott andra hemmamatchen i allsvenskan 2010 med 0-1 mot ett Djurgården som därmed tog sin första seger mot GAIS på bortaplan sedan 1988. GAIS chefstränare Alexander Axén sammanfattade redan i halvtidsvilan vad det för GAIS kom att handla om: ”man måste våga skjuta om man ska vinna matcher.”

Han fällde kommentaren i PPV-intervjun efter att ha bevittnat de första 45 minuterna på ett än en gång regnigt och blött Gamla Ullevi – de yttre omständigheterna var detsamma som i den förra matchen hemma mot BP – där Grönsvart noterades för fyra avslut framåt men där det borde ha varit det dubbla – minst.
Företrädare för och supportrar till gästerna menade att Djurgården i de föregående matcherna hade spelat en fotboll som kännetecknats av ett bra försvarsspel, men av det kunde man tidvis inte se något av alls.
Bjudningarna var flera och då inte minst den som målvakten Pa Dembo Tourray bjöd på i mitten på första halvlek. Men i stället för att göra det enkla – skjuta med en gång – blev det som med så många andra händelser för GAIS denna kväll: ett försök att hitta ett bättre läge men som i stället ledde till att chansen rann ut i sanden.

Paradoxalt nog hade Djurgården nått upp till sju avslut men det märktes inte på samma sätt. Inte förrän Sharbel Touma stegade fram för att skjuta den frispark som ledde till 0-1 i den 43:e matchminuten.
Den välplacerade frisparken var dock inte mer välplacerad än att Dime Jankulovski hade fingrarna på bollen men han mäktade inte riktigt styra bollen ut till hörna.
Från hemmalaget blev just upprinnelsen till frisparken föremål för diskussion. En Dif-spelare hade spelat bollen förbi för att därefter springa rakt in i alternativ få löpvägen stängd – du får själv bedöma situationen i efterhand  – av lagkaptenen Fredrik Lundgren som var tillbaka i laget för första gången sedan skadan hemma mot Åtvidabergs FF (han tangerade därmed Rune Jingårds 237 seriematcher och är därmed på åttonde plats över spelare i GAIS med mest spelade matcher). ”Il capitanos” uppfattning efteråt var i alla fall solklar…

GAIS förbättrade antalet avslut i den andra halvleken till sammanlagt tio stycken (Djurgården antecknades för ytterligare fyra) men till skillnad mot BP, där elva av GAIS 16 avslut kom i boxen, blev det denna gång ”bara” ett avslut (samma antal hade Djurgården) innanför straffområdet.
För skottandet svarade i huvudsak Mervan Celik och Romario men det var just det enda avslutet inne i boxen som så när kunde ha gett poäng när Eyjólfur Hédinsson fick fritt skottfält men där Dif-keepern Pa Dembo Tourray fick en handske eller två på bollen och ut till hörna.
Men klockan tickade upp och förbi 90 minuter utan att GAIS kunde ändra på resultatet och 0-1 stod sig matchen ut.
Nu väntar ett 17 dagar långt uppehåll för landskamper för a-landslaget respektive U21-landslaget. I nästa match väntar IFK Göteborg på ”bortaplan” måndagen den 13 september och till den matchen är den avstängde Johan Mårtensson tillbaka. ”Mårten” spelar dock (förhoppningsvis) match på Gamla Ullevi redan nu på fredag den 3 september då Sveriges U21-landslag möter Israel.

Av: Bengt Forsman
Skapad: 27 augusti - 2010

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2010

Kommentera