Matchreferat Allsvenskan


GAIS0
(0)
-
-
2
(2)
GIF Sundsvall 
LogoGIF Sundsvall
Måndagen den 28 juli 2008 kl. 19:00

Plats

Nya Ullevi 

Publik

3580

Domare

Håkan Jonasson (Helsingborg) 

Målen

0-1(5 min)GIF Sundsvall
0-2(29 min)GIF Sundsvall

Idag var det alltså returmötet. Serien vänder och GAIS skulle ställas mot GIF Sundsvall. En av årets viktigaste matcher om man vill hänga på i toppen och inte bli ett mittenlag eller på den undre halvan. I förra matchen hade båda lagen flera spelare borta. Till dagens drabbning kan man nästan räkna GAIS som skadefria. När hände det senast? Och när hände det senast att fotbollslagen i Göteborg har en vettig gräsmatta att spela på? Ullevis plan ser ut som en åker i år igen!

Det var Gästerna som tog tag i matchen direkt. Man hade mycket boll och låg på mot GAIS mål. Giffarna fick ett inkast på mittplan som kastades snabbt mot kvicke Linus Hallenius. Linus ryckte in i boxen förbi sovande Gaisförsvar och sköt ett skott som såg ut att gå till inkast. Men Dime Jankulovski försökte rädda och styrde in den i eget mål. Nej, Dime kan inte vara nöjd med det ingripandet. Det kan inte heller GAIS backlinje. O-1 efter fem minuter.

Strax efter är det nära 0-2 då Hallenius släpper en boll snett bakåt till islänningen Ari Freyr Skulason som klippte till och fick en bra träff, men bollen for rätt på Bobbie Friberg da Cruz som tur var, för annars hade den gått in.

GAIS tog över mer och mer efter det initiala tappet. Men det skulle ta nästan 23 minuter innan det blev riktigt farligt. Kenneth Gustafsson slog en frispark som målvakten Andreas Lindberg boxade lite tamt så Wanderson do Carmo fick chansen att nicka mot ett övergivet mål men han träffade inte rätt.

0-2 blev det efter nästan en halvtimma. Efter en hörna av Tobias Eriksson så fick Hannes Sigurdsson knoppa in bollen via backen och in i nättaket. Visst Sigurdsson kom upp högt, men var helt ostörd.

Wanderson gjorde en soloraid mellan ett par tre man men skottet gick inom räckhåll för Lindberg i bortakassen. Strax efter gjorde Tobias Eriksson en liknande färd, men precis i avslutningsmomentet så räddade Jonas Lundén GAIS med att axel mot axel avväpna Eriksson.

Jonas Lundén slog en boll framåt där en back missar undanrensningen. Daniel Morais fick ett gratisläge, men skottet träffade inte mål.

Vad var det vi fick se i första halvlek? Inte var det den fotboll som laget kan prestera i alla fall. Stillastående, dåliga passningar och spel utan hjärta, nej fy så här får det inte se ut! Busvisslingar från hemmapubliken, det är man inte van vid när GAIS spelar hemma.

I paus gjorde GAIS ett byte. Eyjólfur Hédinsson utgick och Björn Andersson in på topp. Man gick över till 4-4-2.

Direkt hamnade Andersson i två situationer. I den första går han in i en duell och en back skadar sej, lite. I nästa situation blir han bortplockade av Erkan Saglik när han skall upp och nicka nära mål? Straff, nja tveksamt.

Men GAIS tryckte på och Björn hade ett skott som täcktes och en frispark hade Lycén som det blev farligt på. Men på en spelvändning kunde Hallenius rycka ifrån ute på vänstersidan. Han kom helt ren med Dime som räddade matchen. 0-3 där och vi kunde ha gått hem, strax efter på en ny liknande vändning kunde Dime rädda ett skott från Tobias Eriksson.

Öppet mål fick Sigurdsson när Hallenius ryckte ner mot kortlinjen, stannade upp och nästan hittade Hannes Sigurdsson framför öppet mål, hur kunde karl’n missa?

Daniel Morais hade en bra aktion där han tog emot, vände och avslutade, men bollträffen blev inte ren. Strax efter var det nära Morais lyckades bättre, men skottet täcktes till hörna.

Saglik skulle ha haft ett nytt gult kort då han med en hög spark mot Björn drog på sej en frispark utanför boxen. Wandersons skott var för löst men bra placerat. Lindberg styrde ut till en resultatlös hörna.

När GAIS bytte in Daniel Nicklasson i 62:a minuten så gick ”Wander” mer ut till vänster och ”Nicke” spelade centralt.

I den 74:3 minuten bytte GAIS ut Andreas Tobiasson och in kom unge allsvenskedebutanten Johan Mårtensson. Då blev det en trebackslinje och en spelare längre fram i banan.

Mårtensson som fick ett skottläge direkt när Björn bröstade ner, men Saglik i backlinjen kastade sej och kunde täcka. I 85:e vann Fredrik Lundgren en nickduell, bollen gick till Wanderson till vänster i boxen, som inte träffar mål från  ett tiotal meter.

När GAIS tappar bollen på mitten så kom Hallenius fri igen, men Dime räddar till en hörna. Strax efter kom inbytte, snabbe Johan Patriksson ren, men träffade inte mål. Minuten senare hade Erkan Saglik en bra frispark som Dime räddade men tappade ut. Bollen rensades dock undan.

Nej, detta var ett stort bottennapp. Om GAIS vill komma högre än tidigare i tabellen så duger det inte med att ta en pinne av sex mot GIF Sundsvall. Med detta spelet så blir det tvåsiffrigt mot Elfsborg i nästa omgång! Matchen slutar 2-0 till Sundsvall, men det kunde ha blivit större siffror.

Jan-Roger Karlsson

Av: Bengt Forsman
Skapad: 28 juli - 2008

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2008

Kommentera