Ny i GAIS: Calum Angus


Ny i GAIS: Calum Angus

 

Han har spelat professionell fotboll sedan 15 års ålder, han har en examen i kommunikation och PR och den som lärde honom det första ordet på svenska var – James Keenes dotter! GAIS nye engelske back Calum Angus är ”bara” 23 år gammal men har mycket att berätta och då bland annat om hans pappa Kevins favoritlag i fotboll.
När är du född och var någonstans?
- Jag är född den 15 april 1986 i London. Jag växte upp i den östra delen av London. Min familj flyttade söderut till Portsmouth när jag var ungefär sex år gammal.
Vad gör din mamma och pappa och hur skulle du vilja beskriva din uppväxt?
- Min mamma Tracy har ett statligt arbete och jobbar inom National Health Service (NHS) med drogmissbrukare. Min pappa är numera pensionerad efter att ha jobbat som taxichaufför under många år. Min pappa är 63 år och min mamma är 48, så det är en viss åldersskillnad på dem.
- Jag kan inte säga något annat än att jag haft en fantastisk uppväxt med två föräldrar som ständigt har funnits där för mig. Framför allt min mamma har stöttat mig mycket med fotbollen. Hon arbetade heltid men det var alltid hon som såg till att hämta mig från skolan eller hemifrån för att därefter köra mig till fotbollsträningen och så hem igen.
Vilket är ditt första fotbollsminne?
- Det var när jag följde med min pappa för att se Leyton Orient spela en match. Jag kommer ihåg att jag hade en komplett matchdräkt på mig och jag kunde springa omkring på innerplan. Det här var långt innan det blev omöjligt för någon annan spelare, ledare och personal att röra sig inne på plan. Min pappa har alltid hållit på Leyton Orient och han brukar se matcher tillsammans med sin bror.
- Leyton Orient är ett av mina lag. Det andra är Portsmouth eftersom det var där vi bodde och det var det laget som jag spelade för. Jag kollar alltid upp resultaten för de här lagen och varje gång jag åker hem till England, så brukar jag försöka se någon match. Leyton Orient vann förresten en match mot Newcastle med 6-1 häromdagen!
Har du spelat något annat än fotboll?
- Jag har testat lite cricket och var med i det lokala distriktslaget. Jag har sysslat en del med friidrott men inte mycket.
Vilket var den första fotbollsklubben som du spelade för?
- Jag har alltid spelat fotboll och alltid varit i närheten av en boll, men det första laget jag spelade för var AFC Dynamo när jag var åtta år gammal. Därefter flyttade jag till Sevenoaks och därefter till Portsmouth när jag vara elva år gammal.
Var du duktig i skolan?
- Det tycker jag nog! Jag fick godkänt i samtliga tio ämnen som jag hade valt.
När insåg du att fotboll kunde bli ett yrke?
- Antagligen när jag som 15-åring fick ungdomskontrakt med Portsmouth. Då fick jag en ersättning varje vecka på motsvarande 150 kronor (cirka 2000 kronor). Då kunde jag träna på heltid. Det var ganska många som fortsatte vidare till andra klubbar som exempelvis Sheffield Wednesday, Bournemouth och Queens Park Rangers.
Du hamnade i USA. Vad hände?
- Efter tre år valde Portsmouth att inte förlänga mitt kontrakt. Det här var 2005. Jag hade olika erbjudanden att ta ställning till, men valde ett stipendium på ett universitet i St Louis. Jag har studerat samtidigt som jag spelat fotboll och har i dag en examen i kommunikation samt PR. Med den som grund kan jag söka jobb inom journalistik, inom PR och mycket annat. Efter tiden i St Louis hade jag möjlighet att spela för en klubb i New York men valde bort det. Min agent hade kontakter i Europa och efter ett tag kom GAIS in i bilden.
Om jag har förstått saken rätt är du och förre GAIS-anfallaren James Keene (numera i Elfsborg) vänner sedan lång tid tillbaka?
- Det stämmer. Vi har känt varandra sedan ungdomsåren i Portsmouth och vi har haft kontakt sedan dess, på senare år mest via mejl och Facebook. När GAIS hörde av sig frågade jag James vad han visste om klubben och det han hade att säga var bara positivt och detsamma gällde Göteborg.
Har du varit i Sverige tidigare och vad visste du om landet?
- Jag har aldrig varit i Sverige. Jag hade den uppfattningen att det skulle vara väldigt kallt. Därför var det bra att upptäcka att det faktiskt kan bli väldigt varmt här också!
Du har i en intervju beskrivit Sverige men också Göteborg som ett väldigt rent land och en ren stad?
- Jo, men det var den uppfattning jag hade de första dagarna och det har inte förändrats. Göteborg ÄR en ren och snygg stad, i alla fall jämfört med Portsmouth och definitivt London. Just nu bor jag i en lägenhet i centrala Göteborg. Jag har väldigt nära till Avenyn.
Vad visste du om svensk fotboll?
- Inte så mycket. Jag har förstått att allsvenskan håller en ganska bra standard och att några lag har lyckats hyggligt i de europeiska cuperna. Självfallet känner jag till några av spelarna på landslagsnivå som exempelvis Zlatan Ibrahimovic.
Hur skulle du vilja beskriva ditt sätt att spela fotboll?
- Förutom en tid som mittfältare när jag var yngre har jag alltid spelat back. Jag trivs allra bäst som mittback men kan spela på fler positioner i backlinjen om det behövs. Jag tycker att jag har en bra spelförståelse och är mycket kommunikativ på planen, både i samband med matcher och träningar. I England tenderar vi att prata mer på planen än vad man kanske gör här i Sverige.
Din allsvenska debut skedde i hemmamatchen mot Halmstads BK och där du nickade in kvitteringen i den 94:e minuten. Rörde du verkligen bollen eller gick Wandersons frispark rätt in i mål?
- Jag touchade bollen! Jag kände absolut bollen vidröra huvudet. Vi gjorde en bra match och jag tycker absolut att vi var värda en poäng.
Och så blev det 2-2 mot AIK senast?
- Ja, där tappade 2-0 till 2-2 och det var ju givetvis en besvikelse. Jag lär mig fortfarande mycket och jag kommer att lära mig mer.
Apropå lära sig: hur lätt eller svårt är det att lära sig svenska i ett land där så många faktisk behärskar engelska?
- Att lära mig svenska är prio ett för min del. Det är grunden för att komma in i ett samhälle. ”Alec” (GAIS chefstränare Alexander Axén) håller alla sina genomgångar på svenska och det är ganska lätt att förstå för mycket är ganska givet. Och där jag inte riktigt förstår där finns det andra som hjälper till.
Vilket var det första svenska ordet du lärde dig och som inte var de gamla vanliga som ”god dag”, ”tack” och ”hej då”?
- Det var nog ”titta”! Jag hälsade på James Keene och han har en dotter som ett år gammal. Hon sa hela tiden ”titta, titta” och därför frågade jag vad det betydde. James och jag brukar träffas en gång i veckan men det är inte alltid så lätt med tanke på att vi har olika scheman.
Fakta Calum Angus
Namn:
Calum James Angus.
Född: 15 april 1986
Familj: Mamma Tracy och pappa Kevin. Pappa har sett en match i Sverige och mamma kommer på besök om några veckor.
Syskon: Inga alls. Jag är enda barnet.
Favoritmusik: Jag lyssnar på väldigt mycket olika sorters musik. Ska jag nämna någon favoritartist får det väl bli Michael Jackson.
Favoritfilm: ”Bad boys” brukar vara bra. Jag tittar på väldigt mycket film. Den senaste jag såg på bio var ”The hangover” (”Baksmällan” på svenska). Den var riktigt bra.
Favoritprogram på TV: Många har varit serier jag följt i USA men jag brukar titta på ”Kitchen nightmares” med den engelske kocken Gordon Ramsay liksom ”Deadliest catch” (den senare en dokumentär om fiskare i Barents hav väster om Alaska.
Motto: Har väl inget egentligen. Det som händer det händer och har väl oftast något syfte.
Av: Tony Balogh
Skapad: 27 juli - 2009

Kommentera