Matchreferat Allsvenskan


GAIS2
(1)
-
-
1
(1)
Halmstads BK 
LogoHalmstads BK
Måndagen den 1 augusti 2011 kl. 19:00

Plats

Gamla Ullevi 

Publik

4430

Domare

Martin Strömbergsson (Gävle) 

Målen

0-1(5 min)Halmstads BK
1-1(14 min)Mervan Celik(ass. Wanderson Do Carmo)
2-1(83 min)Mervan Celik( Straff)

Spanskt tiqi taqa-spel gav GAIS segern mot Halmstad

Seger mot Halmstads BK

Ett klassiskt möte under ypperliga väderförhållanden skedde under måndagskvällen på Gamla Ullevis fina gröna gräsmatta. Anrika GAIS gästades av den klassiska bollklubben från Halmstad. Mötet mellan det topplacerade hemmalaget och tabelljumbon Halmstad såg på förhand ut att bli en enkel resa för de grönsvarta hemmaspelarna då hela 22 poäng skiljde lagen åt. Men segern för atleterna kom att sitta hårdare åt än vad många hade förväntat sig.

 

Matchen började i ett högt tempo med väldigt böljande spel. Offensivt fanns det inget för de båda tränarna Axén och Gustafsson att klaga på. Lagen bytte målchanser med varandra på löpande band och den relativt fåhövdade publiken njöt av underhållning få förunnat i allsvenska matcher. Spelvändning efter spelvändning följde varandra och för GAIS del firade den offensiva kvartetten Santos, Wanderson, Bassombeng och Celik stora triumfer när ytorna generöst gavs dem.

 

Tonen slogs an redan i tredje minuten när den för dagen på högerbacken spelandes Richard Ntomba Ekundes inspel nådde Wanderson som med en överstegsfint lurade sin back och vars inspel sedan sånär nådde en framstörtande Mervan Celik. En blåtröjad bortaspelare var dock först framme och med en touch på bollen såg denne till att hemmalaget erhöll sin första av totalt 12 hörnor under den första halvleken. Hörnan blev till en kontring efter att Reuben Ayarna misslyckats med en mottagning efter gästernas undanrensning. Bollklubbens duktige forward Joe Sise startade anfallet där bollen via den före detta Bayern Munchen-spelaren Michael Görlitz hamnade hos Emil Salomonsson. Örkelljungas stolthet slog en väl avvägd boll till högersidan där Marcus Olsson befann sig utan bevakning. Olsson gick på eget avslut mot det bortre krysset som täcks av GAIS kapten och härförare Fredrik Lundgren. Bollen for upp i en båge i luften och nyss nämnde Sise försökte sig på ett akrobatiskt nummer i form av en cykelspark. Bollträffen för unge Sise blev dock undermålig men bollen letade sig via Markus Gustafsson fram till en påpasslig Görlitz som med tysk precision tryckte in bollen otagbart för Henri Sillanpää i GAIS mål.

 

Hemmalagets revansch lät inte vänta på sig länge. Halmstad erbjöds ytterligare en vass spelvändning där deras för dagen bästa spelare Sise, på Görlitz finfina inspel från höger, fick se sitt avslut magnifikt räddas av en stilig parad av duktige Sillanpää. GAIS ställde kvickt om. Alvaro Santos vann en närkamp och serverade kvicke Bassombeng en passning i djupled där kameruanen trampade gasen i botten. Passningen in mot mitten hittade fotbollsgeniet Wanderson do Carmo som med sulan rullade den bakåt där en i hög fart springande Mervan Celik nådde bollen. Celik avslutade på ett tillslag med en delikat vänsterchip över utrusande målvakten Karl-Johan Johnsson, som var helt maktlöst på avslutet som höll högsta klass! Ett mål av yppersta klass som kommer att sitta kvar på näthinnan ett bra tag.

 

GAIS fyra offensiva ess har redan nämnts, men kungen av denna spelplan idag var tvivelsutan Markus Gustafsson. Att axla proffsflyktade Johan Mårtenssons stora kostym är naturligtvis oerhört svårt, men som Markus spelade idag så har GAIS i honom en ersättare av rang. Med ett spelsinne som få, utsökt passningsspel och numera ett gott självförtroende ägde Markus mittfältet och såg ut som en strateg med tio allsvenska säsonger bakom sig. Markus var ohyggligt nära att göra sitt första mål i den grönsvarta tröjan när han tio minuter före paussignalen kombinerade sig fram till ett friläge med god hjälp av Santos och Celik. Nittiotalisten Johnsson i bortamålet visade nödvändig kvalitet och stal Gustafsson från hans drömmål.

 

Johnsson var några minuter senare ofin nog att också förhindra Wanderson att antecknas för sitt tredje frisparksmål för säsongen. Assistkungen slog en fin curlad boll mot den bortre stolpen där en välplacerad lagkapten till målvakt fick fingrarna på bollen till ytterligare en hörna.

 

Martin heter en av två domare med efternamnet Strömbergsson i Allsvenskan. Denna Martin blåste av en halvlek där GAIS borde haft en ledning men fick nöja sig med ett oavgjort resultat. När domare Strömbergsson blåste igång den andra halvan av matchen gjorde han det med två nya halmstadspelare på plan. Joel Johansson, som förra året lånades ut till GAIS från IF Elfsborg, gjorde nu sin debut i den blåa tröjan då han byttes in istället för den för dagen underpresterande Anel Raskaj.  Joel som tillsammans med Sise på topp fortsatte att oroa GAIS backlinje.

 

GAIS påbörjade andra halvlek precis som den första avslutades med att pressa tillbaka Halmstad rejält. Men efter den initiala pressen lyckades gästerna kontrollera händelserna bättre. Hemmalagets fantastiska offensiv bedarrade något och matchen ändrade lite karaktär till att bli en mer återhållsam och försiktig historia i jämförelse med den furiösa första.

 

För att bryta detta mönster gör chefstränare Alexander Axén och hans ständige vapendragare Kjell Pettersson ett byte som kom att påverka slutresultatet på ett, med grönsvarta ögon sett, euforiskt sätt. Ut från plan stegade den något trötte Bassombeng och in på plan hälsades Romario Perreira Sipiao. Romario, vars form har haft en stadigt stigande kurva på sistone, hade varit på planen i drygt tio minuter när han revs ned i straffområdet av bortalagets mittback Markus Gustafson och där den assisterande domaren påpassligt uppmärksammade ojustheten.

 

Två väldigt ivriga gossar med grönsvarta tröjor började omgående kivas om vem som skulle exekutera den av gävlebon tilldömda straffen. Wanderson fick ge sig till förmån för GAIS skyttekung Mervan Celik. Mervan vars självförtroende just nu är orubbligt darrade inte på manchetten när han rullade in sitt och GAIS andra mål för kvällen.

 

Straffen föll i den 83:e spelminuten och av den anstormning som väntades komma från gästerna blev intet. GAIS stod upp fantastiskt och trillade boll på ett spanskt vis. Faktum är att Halmstad inte vaskade fram någon farlig kvitteringschans medan GAIS i form av Santos och Romario borde ha prickat in lagets 31:a mål för säsongen. Kenneths inlägg mot Santos blev aningen för högt och vår leende brasilianare förmådde inte att få sin nick under överliggaren på målet. Romario å sin sida elegant tog sig förbi sin försvarare på högersidan och frestade Johnsson med ett hårt skott där målvakten ånyo stod för en parad som säkert fick alla tillresta hbk-are att minnas Björn Nordberg.

 

Tre poäng och jakten på Helsingborgs tio poängs försprång i kampen om Lennart Johanssons pokal kvarstår då skåningarna avgick med segern mot göteborgskamraterna helgen som gick. Med bibehållen offensiv kvalitet på söndag kommer Djurgårdens IF få det svettig på sin olympiska arena. Låt oss hoppas på nya tre poäng och vidare drömmar om en guldfest!

 

Daniel Björnalm

Av: Jan-Roger Karlsson
Skapad: 1 augusti - 2011

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2011

Kommentera