Matchreferat Allsvenskan


GAIS1
(1)
-
-
0
(0)
BK Häcken 
LogoBK Häcken
Torsdagen den 26 maj 2011 kl. 19:00

Plats

Gamla Ullevi 

Publik

5189

Domare

Martin Hansson (Holmsjö) 

Målen

1-0(13 min)Eric Magloire Bassombeng

Seger mot BK Häcken

Ikväll spelades matchen och derbyt som lanserades som ”bäst i Göteborg”. GAIS hade några byten i uppställningen sedan sist mot Örebro SK. Calum Angus var avstängd och Alvaro Santos var lätt skadad. Å andra sidan var ersättarna inga duvungar utan rutinerade spelare som Richard Ekunde och Johan Mårtensson.

Inledningen av matchen var ganska jämn, med mycket spel emellan straffområdena. Häcken provade ofta med uppspel på Mathias Ranégie som targetplayer och där Rene Makondele hade ett vasst avslut. GAIS försökte mest via vänsterkanten där irrationelle Mervan Celik stod för några inlägg som det blev till ”nästan lägen” på. Mervan som vanligt gjorde ett stort jobb efter hela kanten. Den mannen har vuxit rejält i år!

MÅÅL! Min 13.
Razak Omotoyossi och Eric Bassombeng var sånär att sätta dit bollen när GAIS hade ett anfall som till slut blev till en hörna. Kenneth Gustafsson slog hörnan - och när de långa motståndarförsvararna i mitten löpte med GAIS mittbackar som tagit sig upp - gick bollen till Razak som nickade hårt mot mål. Christoffer Källqvist i Häckenkassen gjorde en fin räddning men på returen tryckte Bassombeng in bollen i nät!

Efter målet hade Atleterna mycket innehav och tryckte på för ett till, närmast var kanske Omotoyossi som kom steg fel för att kunna peta in den. Johan Mårtensson jobbade hårt för att komma in i matchen och försökte sig hela tiden hitta ytor för att vara spelbar. "Mårten" gjorde ånyo en mycket bra match! Häcken jämnade ut spelet igen efter cirka en halvtimma men GAIS försvar höll giftige Ranégie under kontroll.

Häcken har två riktigt kreativa mittfältare i Dominic Chatto och John Chibuike, i början av halvleken såg man inte mycket av dom men sakta började de visa sin klass. Samtidigt som de i Reuben Ayarna och Mårtensson hade två bra bollvinnare som motståndare.

I slutet av halvleken tog GAIS över spelet lite igen tack vare hårt jobb och perfekt positionsspel i försvaret. Grönsvart fick några fasta som hörnor och frisparkar som det blev farligt på. Wanderson hade en frispark mot ena krysset men kanske den var något lös för den räddades till hörna.

Det var ett helt annat bortalag som kom in till den andra halvleken. Man hade mycket bättre fart och passningarna kom mer direkt på one-touch än i första. Inbytte Björn Anklev hade ett fint inlägg som Ranégie nickade bra på men som tur var på Richard Ekunde som därmed räddade målet. Lite senare är Makondele sånär att få till ett skott i friläge.

GAIS fick förlita sig på spelvändningar och på en sådan kom Bassombeng fram väldigt fri till höger men slarvade bort chansen när det fanns flera medspelare med i boxen.

Det var framför allt på mittfältet som Häcken vann mycket mark i andra halvlek. Bollvinnarkrigarna på GAIS mittfält såg plötsligt sega och tunga ut. Grönsvart hade svårt att få eget bollinnehav och längd på anfallen.

Om Mathias Ranégie var bra i mottagningen i första halvlek så var han än värre i andra, då han vann varenda duell i luften och vid ett par tillfällen var det nära mål eller assist. Hos GAIS var Bassombeng fortsatt aktiv och Celik fick en bjudning av Källqvist i bortaburen som han borde ha förvaltat bättre.

Gamle skyttekungen i Häcken Dioh Williams kom in och var hyperfarlig han hade direkt några skott där det andra blev hyperfarligt men där också Dime Jankulovski på nytt gjorde en bra räddning. Dime som är på väg mot en av sina bästa och jämnaste säsonger någonsin.

I slutet var det bara Häcken. De tryckte på rejält det kändes som varje anfall var en målchans och det var väldigt nervöst och oorganiserat i GAIS. Men trots fyra övertidsminuter och konstant tryck så lyckas man inte slå hål på Jankulovskis nolla! GAIS vann med matchens enda mål och befäste positionen som bästa Göteborgslag!

Jan-Roger Karlsson

Av: Jan-Roger Karlsson
Skapad: 26 maj - 2011

Laguppställning

Startuppställning:

Avbytare:

= Utvisning, = Varning

Statistik från matchen

Tabellen


Seriefakta Allsvenskan - 2011

Kommentera