2009-3

27 män som skrev historia – vad hände sedan?

Den 5:e april 2009 var 27 väl utvalda män med och skrev historia i samband med invigningen av Gamla Ullevi. Idag tittar GAIS.se närmare på vart de inblandade tog vägen när domaren blåst av.

De båda Alliansklubbarna hade laddat för matchen under lång tid. Det var seriepremiär, det var derby och det var invigning av stadens nya fotbollsarena. Dessutom var ÖIS, som på den tiden ännu inte hade blivit fotbollsförening, tillbaka i Allsvenskan efter att ha vunnit Superettan året innan. Arenan var såklart fullsatt och det gick att ta på stämningen, förväntningarna och viljan att vinna till varje pris!

2009-2

Det var ÖIS som var hemmalag och man hade satsat stort på ett evenemang värt de rödblå färgerna. Någon hade låtit spela in en dansbandsversion av Markoolio-låten ”In med bollen i mål” men bytt ut texten till ”Så skönt å va öisare”. Dessutom kunde klubben presentera vad som kan vara det första sponsrade tifot i landet – se där, ytterligare en historisk milstolpe.

Någon hade nämligen införskaffat vita t-shirts med premiärderbytryck som VIP-gästerna på västra långsidan iklädde sig inför matchstart. I läktarens inre langade man reklamtröjor för glatta livet och mottagarna tvekade inte att dra desamma över seglarjackor och överrockar. Ett stolt ögonblick i klubbens historia och öisare i gemen älskar såklart att berätta om denna match för sina blåvita vänner och bekanta, för att markera att sällskapet var före kamraterna inom detta område.

Hur matchen gick minns såklart alla gaisare och vill du drömma dig tillbaka i tiden så gör de det bäst genom att kolla detta sammandrag från matchen. Men i den här texten skulle vi ju titta närmare på vart de 27 inblandade spelarna tog vägen. Så håll till godo och missa inte att köpa biljett till drabbningen på torsdag (11/5 kl. 19.00)!

GAIS

Målvakt: Dime Jankulovski
En av GAIS största målvakter i modern tid. Gick från att stå i klacken till att vakta det grönsvarta målet i 202 matcher. Avslutade karriären efter 2012, men har gjort kortare sejourer som målvaktsreserv i Häcken och ÖIS FF. Är numer målvaktstränare hos de sistnämnda.

Högerback: Jonas Lundén
Kom till GAIS 2006 och blev klubben trogen fram till 2015, då han arbetade som sportchef hos oss under de sista åren. Arbetar nu på ett bemanningsföretag tillsammans med två andra ex-allsvenska spelare: Mathias Svensson och Håkan Mild.

MIttback: Richard Ekunde
Stor publikfavorit som i sina bästa stunder höll hög allsvensk klass. Gjorde 184 seriematcher i Grönsvart i både Allsvenskan och Superettan. Spelar numer i division 2-klubben Trollhättan, som i början av seklet var en stor rival rent sportsligt till GAIS.

Mittback: Andreas Tobiasson
Kom till GAIS 2005 som lovande mittback och fick även göra U21-landskamper. Nådde inte riktigt sin fulla potential, även om han gjorde två säsonger som ordinarie i Allsvenskan. Derbyt mot ÖIS blev dock blott hans tredje match under sista året i klubben. Gjorde en kort sväng i Ljungskile innan han avslutade karriären..

Vänsterback: Kenneth Gustafsson
Behövs det någon närmare beskrivning? Som vi alla vet är Kung Kenneth en modern legendar i den grönsvarta tröjan. Avslutade spelarkarriären 2015 och jobbar nu som ungdomstränare i, just det, GAIS!

Högermittfältare: Mattias LIndström
Välmeriterad GAIS-värvning som hade stor show i sin debutmatch mot ÖIS där han också blev målskytt. Gjorde bara en säsong här innan han återvände till Helsingborg. Ny tränare i Tvååker 2017, ett lag som kryssade mot GAIS på försäsongen.

Innermittfältare: Richard Spong
Uppskattad defensiv mittfältare som gjorde fem säsonger i klubben. Tyvärr spelade stockholmaren alldeles för få matcher då han drogs med stora skadeproblem. Återfinns nu i Superettan-kollegan IK Frej, och har deltagit i fem matcher under säsongen.

Innermittfältare: Johan Mårtensson
Från ingenstans kom Skövde-killen Mårtensson till GAIS 2008, och visade framfötterna direkt – trots sin ringa ålder. Det dröjde inte länge innan större klubbar fick upp ögonen för honom, och han hamnade till slut i holländska Utrecht. Vände 2014 hem till svensk fotboll, då till Helsingborg, och skrev på för Örebro inför årets säsong. Där återförenades han med Alexander Axén, som tränade GAIS i matchen.

Offensiv innermittfältare: Wanderson do Carmo
En gudabenådad fotbollspelare som är något det bästa GAIS fått fram genom tiderna. Målskytt mot ÖIS, och han skulle hitta nätet vid totalt 18 gånger under säsongen. Skrev på för Saudiarabiska Al Ahli 2010 men kom tillbaka till Grönsvart. Lämnade på nytt 2012 för ryska FK Kransodar där han spelar kvar än idag. Spelar frekvent för toppklubben som i år fanns med i Europa League.

Vänstermittfältare: Tommy Lycén
Ytter som gjorde tre säsonger i GAIS med blandade framgångar. Har representerat de flesta av klubbarna i staden: IFK Göteborg, Örgryte IS FF, GAIS, Utsikten och slutligen Västra Frölunda.

Anfallare: Pär Ericsson
Ett känsligt namn för många gaisare. Gjorde öppningsmålet i matchen och stod senare för en fin säsong. Tog året efter det mer eller mindre förbjudna steget till IFK Göteborg, men sedan dess har karriären gått i stå. Har spelat för sju allsvenska klubbar och nu hittar man ”Pärlan” i Kongsvinger IL , som spelar i den norska andradivisionen.

Inhoppare: Eyjólfur Hédinsson
Islänning som kom till GAIS 2007, enligt rykten för stora pengar. Gjorde fyra bra säsonger i klubben och blev derbyhjälte 2008 när han sänkte Blåvitt. Har sedan dess representerat danska Sønderjyske och Midtjylland, Återvände 2016 till Island där han nu spelar med Stjarnan.

Inhoppare: Daniel Nicklasson
Publikfavorit som var med och tog upp GAIS till Allsvenskan 2005. Vände 2009 hem till Mjällby igen och hann representera lokala Blekinge-klubbar innan han avslutade karriären.

Inhoppare: Gudjón Baldvinsson
Kom med Islands-paketet tillsammans med Hallgrímur Jónasson och Gudmundur Gunnarsson 2009. Problemet var att Magnus Pehrsson värvat trion innan han stack iväg på andra äventyr. Gudjón lyckades aldrig i GAIS, men gick desto bättre i Halmstad som han skrev på för 2012. Efter en säsong i danska ligan återvände han till sin hem-ö för att bli lagkamrat med Hédinsson i Stjarnan.

ÖIS

Målvakt: David Stenman
Fick på kort varsel en startplats i målet vilket blev hans allsvenska debut – och enda match i högsta serien. Stod för en mindre lyckad insats i målet och hade därefter svårt att få ordning på elitkarriären. Senaste klubbadress var Oddevold (2014).

Högerback: Robin Jonsson
Gjorde fem säsonger hos sällskapet, dock som mittback. Spelar idag i Utsiktens BK likt många andra tidigare ÖIS, GAIS- och IFK-spelare.

Mittback: Dennis Jonsson
Målade i sin allsvenska debut för Blåvitt 2002, och gjorde totalt 76 allsvenska matcher för Göteborg samt Örgryte. Avslutade karriären 2011, då i rödblåtts tröja.

Mittback: David Leinar
Mittbacksbjässe som är lika mycket synonym med Ljungskile som ÖIS FF. Blev en kultfigur i Örgryte och äger nu ”Leinar på Taket”, som blev nominerad till Årets Byggföretag 2017.

Vänsterback: Alessandro Silva Pereira
Var i Örgryte en typisk brasiliansk ytterback: Duktig offensivt, mindre bra defensivt. Fick dock en renässans i karriären 2015 då han blev halvt ordinarie i AIK. Lade skorna på hyllan efter 2016, då Assyriska blev senaste klubben i karriären.

Högermittfältare: Björn Anklev
Sympatisk kantspringare på senare år blev högerback. Lämnade ÖIS FF 2011 för spel i Häcken, men kom tillbaka 2015 när man låg i division 1. Slutade inför årets säsong och är saknad av många öisare.

Innermittfältare: Christian Lindström
Startade som 22-åring sex matcher för klubben under säsongen, men blev aldrig riktigt ordinarie. Återfinns nu i division 2 med Lindome.

Innermittfältare: Magnus Källander
Evighetsmaskin som var 40 år när matchen spelades. Säsongen blev också hans sista på elitnivå men han går till historien som en modern legendar hos de rödblåa. Ingår nu i klubbens sportråd tillsammans med Kalle Corneliusson, Marcus Lantz och Henrik Peterson.

Vänstermittfältare: Pavel Zavadil
Meriterad tjeck med fantastisk bollkänsla. Representerade även Mjällby och Öster innan tiden i Örgryte. Aktiv än idag i tjeckiska högstaligan som 39-åring (Zbrojovka Brno), där han är lagkapten.

Anfallare: Alvaro Santos
Ett välbekant namn i både GAIS och svensk fotboll. Värvades med pompa och ståt inför 2009 men misslyckades med att leverera efter förväntningarna. Följde med ner till Superettan men skrev på för Grönsvart 2011, där han gjorde en halv säsong innan han återvände till Helsingborg. Stannade kvar hos skåningarna till 2014 innan han lade av.

Anfallare: Marcus Allbäck
Den supermeriterade landslagsmannen skulle bilda allsvenskans bästa anfallspar ihop med Santos, men så blev det inte. Gjorde endast tre mål i vad som skulle bli hans sista säsong som fotbollsspelare. Efter karriären ingick han i Erik Hamréns ledarstab för det svenska landslaget.

Inhoppare: Christoffer Bengtsson
Småländsk ytterback som gjorde fem säsonger i Örgryte. Blev 2014 lagkamrat med Tommy Lycén i Västra Frölunda.

Inhoppare: Martin Dohlsten
En ur-gaisare som låg bakom avancemanget till Superettan 2003 för Grönsvart, då han stod för ett klassiskt mål i ödesmatchen mot Ytterby. Blev aldrig ordinarie hos oss utan sökte istället lyckan i ÖIS FF. Inte heller där lyckades den sympatiske göteborgaren få en starttröja. Valde att varva ner i Utsikten.

Text: Victor Westlund

Inför matchen

Detaljerna
Vad: ÖIS FF-GAIS.
När: Torsdag 11/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Biljetter
Köp biljett till derbyt här och missa inte att köpa din plats på GAIS sektioner. Det är följande som gäller:

  • Sittplats på sektion C och D.
  • Ståplats klack på sektion B och P.
  • Ståplats nedre sektion A och O.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.