Donat

Donat Zejnullahu – talangen med frisparkar som specialitet

För inte så länge sedan stiftade ni bekantskap med kreatören Adam Wästlund. Adam, som är en av GAIS Akademis mest lovande spelare, berättade att han utvecklats mycket under året. En annan offensiv akademispelare som låtit tala om sig är 15-årige Donat Zejnullahu. Inte minst genom en magnifik insats mot Djurgårdens IF i sommarens Gothia Cup. Vi har pratat med ytterligare ett av GAIS kontrakterade framtidshopp.

Donat kom till Sverige 2010 och familjen hamnade i Bergsjön. Unge Donat fann kärlek till boll och gräs och Bergsjö IF blev första klubben för Donat att representera.  Redan innan han hade blivit tonåring kom han dock att byta klubb. Nordöstra Göteborg byttes mot östra Göteborg och gulsvart blev till vackrare grönsvart.

Vi pratade med en för dagen fotbollsledig yngling som gladdes över vinsten dagarna innan. En match som han dock gick mållös från. Helgen dessförinnan var hans känsliga högerfot dock tungan på vågen när BK Häcken lades på rygg. Serieledarna från Hisingen betvingades med 3-0 efter två mål från Donats sida. Så vad har då ynglingen, med Modric och Pogba som sina favoritspelare, utvecklat mest under åren i GAIS?

– Jag har utvecklats mentalt och fysiskt fotbollsmässig. Och utanför planen också. Jag har haft bra tränare och haft stöd från dem så jag har utvecklats mentalt lite extra. Det är kul!

Att Donat har gått framåt mentalt är något som Joachim Bergstrand, tränaren för GAIS så framgångsrika 03:or intygar med emfas:

– Det är en extremt lugn och sansad kille. Han är hjälpsam, noggrann och villig att utföra det man behöver. Han har förståelsen och vet vad som behövs göras för att lyckas hela vägen. Snäll, hjälpsam… det finns inget dåligt att säga om honom. Jag har hållit på att träna i 25 år och Donat är en av de största talangerna jag tränat. Han är extremt bra.

Donat har kontrakt med GAIS till och med 2020 och Joachim är naturligtvis även snabb med att fylla på med sin adepts färdigheter på det gröna fältet.

– Donat har en bra blick för spelet och god spelförståelse. Ett exceptionellt bra skott har han och för att vara så ung är han väldigt långt fram i utvecklingen.

– Jag har mycket lovord om honom och han är en bra person, en helyllekille. Han har redan tagit steget upp till U17 och gör sin uppgift ödmjukt.

– 03:orna är ett väldigt bra lag, även nationellt. De är ödmjuka och tävlar på rätt sätt. Vi jobbar mycket med värdegrunder och att ställa krav på varandra på rätt sätt.

När man frågar Donat själv om hur han är som spelare är det samstämmigt med hans tränares beskrivning.

– Jag är den som har koll över spelet. Bra spelförståelse, jag gillar att se spelet. Jag gillar att gå framåt och är en offensiv spelare. Teknisk och har jag lägen så sätter jag dem!

Vad tycker du om träningarna som GAIS erbjuder dig?

– Jävligt bra. Effektiva och lärorika, efter varje känner jag att jag lärt mig något nytt och att jag utvecklats.

– Det är en bra grupp vi har. Vi har roligt och hatar att förlora.

GAIS Akademi har också som mål att spelarna ska utvecklas som människor. Kan du ge något exempel på att du utvecklats på ett personligt plan?

– Det är lite som att, eftersom jag ska hålla den här nivån, är det att träna på det tränaren sagt att jag ska göra. De har sagt vad jag behövt förbättra. Och att aldrig vara nöjd och utvecklas som fotbollsspelare och person!

Donat låter ungdomligt entusiastisk och ärligt berömmande och det känns på alla sätt och vis som att han trivs med sin fotboll. Det framgångsrika 03-laget är säkerligen en faktor som påverkar positivt, även om han redan nu spelar med de som är äldre i U17-laget. 03:orna vann bland annat GAIS Open förra året och gick i år långt i Gothia Cup där man mycket snöpligt föll mot Helsingborgs IF. HeIF som sedan förlorade i finalen. Just sommarens Gothia Cup kommer Donat minnas lite extra. I potatisstaden Alingsås spelade GAIS mot Djurgårdens IF på Mjörnvallen. Stockholms Stolthet fick se sig besegrade av Göteborgs dito med hela 4-0. Donat? Jo då, han gjorde mål. Alla fyra dessutom. I bästa Cadogan-anda tillkom två av dem på frisparkar.

– Den första frisparken stod målvakten långt ut. Jag testade och den gick in i krysset. Den andra var från halva plan. Alla var inte på rätt plats och de trodde att jag kanske skulle spela bollen och målvakten stod för långt ut. Han hade inte koll på bollen och på vad jag gjorde, så jag dunkade dit den.

Söker man på internet finner man också ganska snart att det inte var någon slump att Donats högerfot lät tala om sig i Alingsås i mitten av juli. Påfallande många mål som tillskrivits honom har kommit med tillägget ” Frispark, direkt i mål”. Med en fot i god Johan Svahn-klass blir följdfrågan vad han har för mål med sin fotboll given.

– Jag vill bli så bra som möjligt, vill kunna nå till bra lag där jag har mina förebilder som spelare. Att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare och personligt varje dag.

När får vi se dig i den orovicska A-truppen då?

– Hoppas på nästa år. Men det är bara att jobba på varje dag!

Till sist, Vad har GAIS som förening betytt för dig?

Jävligt mycket! Men alltså, vad ska jag säga? De har hjälpt mig jättemycket så det betyder väldigt mycket. Kommer alltid komma ihåg detta och stötta GAIS!

Stort lycka till i din fortsatta karriär och hoppas snart få se dig i A-laget!

– Tack så mycket!

I väntan på att ånyo få höra om Donats framsteg varmt välkomna att köpa biljetter till GAIS-Halmstad BK på tisdag via denna länk.

Text: Daniel Björnalm

Foto: Privat