Oavgjort i genrepet mot Varberg

I genrepet mot Varbergs BoIS gjorde GAIS en första halvlek som imponerade, och en andra halvlek som kanske inte noteras i några historieböcker. Men slutresultatet skrevs 1-1 efter ytterligare ett försäsongsmål av Alexander Ahl-Holmström.

2024-03-23 20:45

GAIS

A-laget Herr

När det nydegraderade Varberg, med nye tränaren Tobias Linderoth, stod för motståndet så lade GAIS inga fingrar emellan, utan satte omedelbart upp ett högt tempo. Svartklädda GAIS pressade högt på det respektlösa sätt som varit lagets signum under Fiddes ledning. Framspelen kom på såväl högerkanten med Frej, Henriksson och Lundgren, som på vänster dito där Wendin Thomasson tog många offensiva initiativ, tillsammans med Jonas Lindberg och den alltid lika svårfångade Boudri.

Trots det spelmässiga övertaget fick Varberg en möjlighet i 17:e minuten, när Diego Montiel lyfte bollen över Axel Noréns huvud, fram till Aulon Bitiqi. Och när även framrusande mittbackskollegan Anes Cardaklija misslyckades med att avstyra situationen så satte Bitiqi bollen i mål.

En chans, ett mål. Sedan fortsatte grönsvart sin forcering. I 24:e minuten lade Henriksson ett fint inlägg till Ahl-Holmström som inte fick till rätt vinkel på bollen mot mål. Men det var ytterligare ett exempel på hur farliga GAIS blir när de får upp farten och kan spela på få tillslag. Bollar fortsatte att matas mot Varbergs mål, men det var mer kvantitet än kvalitet. I 34:e minuten fick Wendin Thomasson på ett skott men BoIS målvakt fick visa upp sig från sin bästa sida. En minut senare gjorde Boudri en soloräd och kom långt in i boxen men avslutet hindrades av försvarare som eventuellt använde icke tillåtna kroppsdelar i situationen, men domaren friade. I 39:e fick Henriksson på en riktigt bra nick men återigen var målvakten alert och räddade. Ja, det var mycket GAIS helt enkelt.

I 40:e var det dock äntligen dags att få utdelning på ansträngningarna, och det kom i den snudd på patenterade kombinationen av ett inlägg från Gustav Lundgren och ett välplacerat huvud av Ahl-Holmström. 1-1! Som avrundning på halvleken försökte Henriksson på nytt från högerkanten och la bollen mot mål, men den smet tätt utanför bortre stolpen.

Wendin Thomasson och Henriksson hade lämnat planen till förmån för August Wängberg och Harun Ibrahim när andra halvlek blåstes igång. De kommande 45+3 skulle bli en mycket lugnare historia, även om den inleddes någorlunda piggt med både ett försök på mål av Jonas Lindberg och ytterligare ett av Gustav Lundgren.

Sedan lade sig tempot betänkligt. GAIS bytte Lindberg mot Becirovic i 56:e. Varberg radade upp fyra hörnor på raken en stund senare, efter den tredje tvingades Krasniqi ut i en räddning, men i övrigt stod GAIS-försvaret tätt och det hela förflöt odramatiskt.

I 64:e bjöd Lundgren på ett nytt inlägg och trots flera medspelare i bra läge så var det ingen fot som var på precis rätt plats. GAIS bytte in Celik och tog ut målskytten Ahl-Holmström. En stund senare fick Varberg via Isak Bjerkebo en kanonchans men Krasniqi tänkte inte släppa in fler bollar idag.

Med dryga tio minuter kvar verkade GAIS tända till och åter känna suget efter ett segermål. Hela laget lyfte högt, pressade och låg tätt på motståndarna. Celik fick både ett och två skott på mål, Harun Ibrahim, fortfarande med bandagerad hand, kämpade offensivt ihop med Boudri, och Varberg fick jaga, jaga och jaga. GAIS tömde bänken så när som på målvakten Sims när man bytte in Bawa och Chika Chidi istället för Boudri och Norén. Och Celik skulle få ytterligare en chans, nu på huvudet, men målvakten redde ut det.

Genrepet slutar oavgjort och nästa gång GAIS spelar match så är det i Allsvenskan, hemma på Gamla Ullevi söndagen den 31/3!

Matchen i korthet:

Laget: Krasniqi, Frej, Cardaklija, Norén (84' Bawa), Wendin Thomasson (45' Wängberg), Henriksson (45' Ibrahim), Åberg, Lindberg (56' Becirovic), Boudri (84' Chika Chidi), Ahl-Holmström (66' Celik), Lundgren

Målen: 0-1 Bitiqi ('17), 1-1 Ahl-Holmström (40')

Varningar (i GAIS): Amin Boudri